Příznivci veganské stravy mohou mít díky speciálním kondomům i veganský sex

 Vztahy 
12. března 2019 19:18 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sex v duchu zásad veganství už není problém Depositphotos
Veganství je v posledních letech hodně módní filozofie a jak je vidět, promítá se nejen do stravy, ale i do vztahů. K dostání jsou totiž speciální kondomy pro vegany a všechny další odpůrce živočišných produktů.

Veganství je životní styl spočívající v odmítání užívání zvířat k lidskému užitku. Tento pojem zavedli v roce 1951 zakladatelé britské Vegan Society, která zůstává autoritou ohledně definice veganství. Aktuální česká definice veganství zní: „Veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu.“

Vzhledem k tomu, že veganství má čím dál tím více stoupenců, rozhodli se na tento trend reagovat i výrobci kondomů. A tak si vegani mohou vychutnat doslova veganský sex.

Živočišné kondomy

Možná vás to ani nenapadlo, ale většina kondomů obsahuje látky živočišného původu. Konkrétně jde o kasein, tedy mléčnou bílkovinu. S touto látkou se za normáních okolností setkáváte například v mléce, sýru nebo tvarohu. A také ji najdete v běžných kondomech. Výrobci namáčejí pánskou ochranu do kaseinu, a to kvůli tomu, že latex je pak po lázni v této živočišné bílkovině příjemně hladký.

Náhrada v podobě kaučukovníku

Výrobci ale přišli na to, jak vytvořit kondomy šité odpůrcům živočišných produktů doslova na míru. Kasein jednoduše nahradili extraktem z bodláků. Vzhledem k tomu, že kondomy vyrábějí z přírodního latexu z mléčné tekutiny kaučukovníku, mohou si být vegani stoprocentně jisti, že při sexu použijí čistě přírodní kondom. Samozřejmostí je, že takové kondomy neobsahují ani žádné parabeny, palmový olej, formaldehyd, lepek, mastek, glycerin, spermicidy, benzokain, ořechy, syntetiku či termoaktivní látky.

Veganská láska

Když se člověk začne podrobněji zajímat o to, co všechno klasický kondom obsahuje, musí se nejen veganům protáčet panenky. A nejde jen o to, že většina výrobců kondomů testuje své výrobky na zvířatech a že obsahují kasein. Obíbené kondomy s nejrůznějšími příchutěmi jsou snad ještě horší. Živočišného původu totiž mohou být i některá aromata či barviva. I veganské kondomy mohou hýřit barvami. Ale barviva jsou čistě přírodní. Obvykle se k jejich obarvení využívá výtažků z červeného zelí nebo mrkve.

Některé běžné kondomy bývají napuštěné spermicidy, které zabíjejí nejen spermie, ale většinou také patogeny, jež způsobují sexuálně přenosné choroby. Tyto spermicidy narušují i kožní buňky. Některé značky konvenčních kondomů uvedli jako žhavou novinku kondomy se znecitlivujícím účinkem. Ty by měly oddalovat ejakulaci a tím pádem sex prodloužit. Jako znecitlivující látka se používá benzokain, která může podráždit pokožku či způsobit dlouhodobé znecitlivění penisu. Větší množství benzokainu navíc může zapříčinit kardiovaskulární poruchy.

Stop infekcím

Veganské kondomy jsou podle odborníků pro člověka daleko lepší než ty běžné. Jsou prý zdraví prospěšnější, šetrnější k pokožce, navíc netestované na zvířatech. Ocení je i lidé s citlivější sliznicí. Do konvenčních kondomů se totiž během procesu výroby, při kterém se kaučuk přetváří na pružnou gumu, přidávají chemikálie, jako je například zinek-N-dietyl-dithio karbamát nebo zinek-N-dibutyl-dithio karbamát, jež jsou toxické.

Lubrikanty, kterými jsou klasické kondomy napuštěny, mohou obsahovat parabeny či glycerin. Glycerin kromě toho, že může být živočišného původu, také narušuje přirozené pH v pochvě, a vytváří prostředí, ve kterém se rychleji množí kvasinky a pochva je tak náchylnější k různým infekcím.

Dnes už ale vegani a milovníci zvířat nemusejí mít doma jen bezmasé zásoby potravin či biokosmetiku, ale i pánskou ochranu, díky které si mohou užít sex přesně v duchu zásad veganství. A pokud přemýšlíte, jak sex s partnerem vylepšit, možná vás inspiruje náš článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod