Sedm tipů na cestu k sebepoznání a sebeúctě

 Vztahy 
04. února 2021 17:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sebepoznání vede ke štěstí Pixabay
Kdy jste se naposledy zastavili a přemýšleli o svých potřebách, aniž byste přihlíželi k tomu, co pro vás chtějí ostatní?

Je samozřejmě v pořádku, když do vztahů s blízkými vložíte energii nebo obrátíte pozornost k hledání romantického partnera či nového přítele. Lidé potřebují lásku, intimitu a společnost. Je také v pořádku říci, že pokud nebudete brát ohled na ostatní, vaše vztahy pravděpodobně nebudou prospívat.

Stejně tak vás ale může držet zpátky zanedbávání svých vlastních snů a tužeb. Žít život pouze ve snaze o štěstí druhých vám nemusí přinést mnoho osobní radosti. Postupem času se můžete začít cítit vyčerpaně a trochu ztraceně.

Zaměřovat se na sebe není sobecké. Je to akt sebelásky. Ale když jste měli ve zvyku soustředit se pouze na ostatní, může být nyní obtížné to změnit. Těchto 7 tipů vám může pomoci.

Seznamte se lépe sami se sebou

Budování silného vztahu k sobě je skvělý způsob, jak vrátit své soustředění na sebe. Cítíte-li nejistotu ohledně své identity, může být obtížné získat jasno v tom, co od života chcete. Bez určité znalosti toho, jaký jste člověk, nemůžete dosáhnout svých cílů, života podle svých hodnot nebo splnění svých potřeb.

Významné události, jako je rozchod, změna kariéry či osobní krize, mohou urychlit váš růst a zaměřit pozornost na sebe a váš život. Když se dobře seznámíte sami se sebou, může dojít ke zpochybnění věcí, o kterých jste si mysleli, že o sobě víte, protože se poprvé objevují nové aspekty vaší identity.

Možná nebudete ze svého sebepoznání hned nadšení, zvláště pokud to odporuje vašemu dosavadnímu vnímání toho, kým jste. Pokud si však nepotvrdíte svůj růst, můžete se cítit neúplní a nenaplnění. Tato nejistota může začít ovlivňovat vaši emoční pohodu, pocit sebeúcty a vaše vztahy s ostatními.

Ujistěte se, že jdete za tím, co opravdu chcete

Vaše okolí vás ujišťuje, že nakonec najdete tu pravou osobu a povzbudí vás, abyste se dál snažili, protože svatba a děti jsou důležitou součástí života. Ale pokud nechcete, tak ne. Společenské ideály kolem vztahů často poukazují na ty, co jsou single. Ve skutečnosti mnoho lidí považuje trvalé osamostatnění za mnohem více naplňující než navazování vztahů, které vlastně nechtějí.

Pokud jste tedy zjistili, že si ve skutečnosti nechcete nikoho najít, přijmout určitou práci nebo dělat něco jiného, ​​co od vás ostatní očekávají, chovejte se podle toho.

Vytvořte si plán péče o sebe sama

Péče o sebe vám umožní zásadním způsobem obrátit pozornost k sobě. Každý má základní potřeby, které hrají důležitou roli v celkové pohodě, včetně spánku, výživy, fyzického cvičení a relaxace.

Pokud tyto potřeby zanedbáte, pravděpodobně nebudete mít dostatek času na dobití baterek a dostanete se do stresu. Nejprve si možná nevšimnete většího dopadu, ale nakonec můžete zaznamenat některé nežádoucí změny ve vašem fyzickém a emocionálním zdraví.

Procvičujte si soucit

Péče o ostatní je pozitivní vlastnost. Soustředit se na své blízké a nabídnout emocionální podporu, když ji potřebují, ukazuje na váš soucit a posiluje vaše vztahy. Prosociální chování, stejně jako procvičování laskavosti vůči ostatním, může dokonce přispět ke zlepšení pohody posílením pocitů štěstí.  A nezapomeňte se k sobě chovat se stejnou laskavostí a soucitem, jaký nabízíte ostatním.

Věnujte čas tomu, co máte rádi

Lidé ve vztazích mají tendenci trávit spoustu času se svými partnery. To sice na chvíli může fungovat, ale nedostatek času na věci, které vás baví, se časem projeví. Kvůli tomu se budete cítit frustrovaní a rozčílení.

Každý potřebuje čas, aby se mohl věnovat svým vlastním koníčkům, a je velmi vzácné, že dva lidé budou chtít dělat totéž a spolu. I když jste si velmi blízcí, může trávení času po svém nakonec vylepšit váš vztah.

Po ukončení vztahu se možná budete muset znovu naučit, jak existovat ve vaší vlastní společnosti. Z prvu si můžete připadat osaměle, ale zkuste tuto samotu přetvořit jako příležitost objevit nové koníčky nebo se vrátit k těm starým.

Nesrovnávejte

Většina lidí se ráda srovnává s ostatními. Možná závidíte někomu, kdo vypadá jako šťastný, zajištěný, bezstarostný. Ale ve skutečnosti o jejich životě nic nevíte a netušíte, co se takzvaně skrývá pod pokličkou.

Srovnání s někým jiným vás může motivovat k tomu, abyste usilovali o podobné cíle, jako je pěkný dům, vaše vysněné auto nebo milující partner. To nemusí být nutně špatná věc, pokud tyto nové ideály nezastíní vaše stávající hodnoty.

Srovnávání se se může stát problematickým, když vás odvede od toho, na čem vám skutečně záleží. Mohli byste nakonec pracovat na něčem, co nutně nechcete, a to jednoduše proto, že si myslíte, že by to mohlo vyřešit vaši nespokojenost.

Místo toho, abyste se porovnávali s ostatními, podívejte se na věci, které již máte. Kdo nebo co vám přináší radost? Za co jste vděční? Co byste chtěli? Kde chcete být za 10 let?

Identifikujte své hodnoty

Není neobvyklé, že ztratíte ze zřetele své osobní hodnoty, zvláště když se ocitnete sami po dlouhém vztahu. Uvědomění si konkrétních vlastností, kterých si na sobě nejvíce ceníte, vám pomůže znovu zaměřit pozornost na to, kdo jste a kým se chcete stát. Pokud si ceníte například komunity, můžete hledat způsoby, jak sdílet čas nebo zdroje s vaší komunitou.

Jakmile identifikujete své hodnoty, můžete začít zkoumat způsoby, jak je smysluplně začlenit do svého života. Některé hodnoty, jako je statečnost, optimismus nebo dobrodružství, vám mohou přijít přirozené.

Ostatní, včetně poctivosti a odpovědnosti mohou vyžadovat trochu více práce. Ta však stojí za to. Život podle vašich hodnot totiž zlepší vaši spokojenost se životem i duševním zdravím. Dále čtěte: Co se děje, když se zamilujete do někoho, koho byste milovat neměli.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve