Vlaďka (49): Manželovi začal páchnout dech, nevěděla jsem, jak mu to říct. Když jsem se ale odhodlala, zachránila jsem mu tím život

 Vztahy 
24. března 2022 10:50 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
O tom, že se upřímnost vyplácí, ví své i paní Vlaďka Unsplash
Začalo se to objevovat pozvolna. Při každé komunikaci s manželem se paní Vlaďka začala otáčet stranou, zakrývat si nos a o kousek od muže poodstupovat. Proč? Protože zápach, který vycházel z jeho úst, už nedokázala ustát. Manžel si samozřejmě ničeho nevšiml, ale když se jednoho dne rozhodla mu vše povědět, bylo to to nejlepší, co mohla udělat.

Manžel paní Vlaďky byl odjakživa silný kuřák, což mu jeho žena neustále vyčítala. "Nejdřív jsem si myslela, že za jeho stále více zapáchajícím dechem stojí jeho věčné kouření. Prosila jsem ho, ať s kouřením přestane, ale nechtěl se cigaret za žádnou cenu vzdát," začíná vyprávět svůj příběh paní Vlaďka. "Bylo to ale horší a horší a postupem času jsem ani nebyla schopná stát v jeho blízkosti, když se mnou mluvil. Nenápadně jsem udělala krok vzad, nebo jsem začala předstírat, že třeba uklízím, abych nemusela stát přímo proti němu. O nepříjemnosti intimních chvilek ani nemluvím," pokračuje.

Jednoho dne si však řekla, že už nedokáže manželovi lhát a rozhodla se jít s pravdou ven. "Bylo mi to hrozně nepříjemné, ale věděla jsem, že můj muž o svém problému nemá ani tušení. A pokud jeho nepříjemný dech cítím já, cítí ho i ostatní a rozhodně jsem nechtěla, aby si na něj někdo ukazoval prstem," vypráví Vlaďka. "Proto jsem k němu přišla a vše jsem mu řekla, že už se ten zápach nedá ustát a že by s tím měl něco dělat. Manžel souhlasil a rozhodl se přestat s kouřením. Bylo to pro něj těžké, ale po pár neúspěšných pokusech to opravdu dokázal. Příležitostně si cigaretu zapálil, ale bylo to opravdu výjimečně," pokračuje Vlaďka.

"O to divnější mi přišlo, když ani po půl roce zápach z jeho úst neustával. Začala jsem proto hledat možné příčiny zapáchajícího dechu na internetu a napadlo mě, jestli nemůže mít nějaký zdravotní problém," vzpomíná paní Vlaďka. Proto se s manželem dohodli, že podstoupí sérii různých vyšetření, aby odhalili příčinu jeho nevábného dechu. "Nejprve mě napadlo, že už nebyl nějaký čas u zubaře a že by čistě teoreticky mohl být problém ve zkaženém zubu. To se ovšem nepotvrdilo," pokračuje Vlaďka.

Praktický lékař následně jejího manžela odeslal na vyšetření ledvin, kde se potvrdila hrozná hypotéza. "Když jsem si vyslechla, že manžel trpí selháváním ledvin, úplně jsem se vyděsila. Doktor nám oznámil, že kvůli špatné funkci manželových ledvin dochází k hromadění dusíkatých zplodin, protože jeho ledviny nejsou schopny z těla odvádět odpadní látky. Což mimo jiné způsobuje typický zápach vzduchu, který manžel vydechuje," vzpomíná se slzami v očích Vlaďka.

Z diagnózy byli oba vyděšení, ovšem posunulo je to oba dál. "Manžel musel jít několikrát na dialýzu, ze které se dlouho zotavoval, protože jeho ledviny byly v otřesném stavu. Doktor nám doslova řekl, že jsme přišli za minutu dvanáct. Jak dlouho to ještě bude celé trvat nevíme, ale věřím, že to dobře dopadne a společně s manželem zestárneme," přeje si Vlaďka. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto bylo pozměněno jméno a fotografie je pouze ilustrativní.)

Znáte někoho se stejným problémem, který měl manžel paní Vlaďky? Jak se k němu stavíte?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Vlaďkou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?