Terapie křikem je uznávanou metodou, která ulevuje při stresu a nahromaděných emocích

 Vztahy 
06. listopadu 2021 08:11 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Křik je základní lidskou dovedností, která pomáhá snížit hladinu stresu Pexels
Asi znáte ten pocit, když vám něco nejde, nadřízený se po vás v práci vozí, pak přijdete domů, manžel nebo manželka vám vynadá, že není to či ono a nakonec vám děti omylem zničí váš oblíbený svetr či košili. V tu chvíli máte chuť otevřít pusu a vyřvat ze sebe všechen nahromaděný vztek na prvního, kdo půjde kolem. A víte co? Příště to udělejte. Ale do polštáře.

Terapie křikem je již dlouho používanou metodou k uvolnění potlačených emocí a poklesu nahromaděného stresu. Hluboký hrdelní křik dokáže odehnat úzkost, pomůže znovu získat sebevědomí a opět dodat člověku chuť klidně komunikovat s druhými.

Často se ale stává, že silným křikem ze sebe nahromaděný stres dostanete, ovšem uvalíte ho na někoho jiného. Nejčastěji na svého partnera či děti, kterým není vaše křičení příjemné a způsobuje jim úzkostné stavy. Až to na vás zase příště půjde, omluvte se, odejděte z místnosti, vykřičte se do polštáře a pak se v klidu vraťte k řešení dané situace.

Když se emoce bouří

Opravdová terapie křikem, která řeší skutečné duševní poruchy, by měla být prováděna jen pod dohledem vyškoleného profesionála. Není ale od věci ji použít i ve chvílích, kdy řešíte jen momentální stresory či nahromaděné emoce. Křik zasahuje do primitivnějších částí našeho mozku a vyjadřuje emoce v jejich nejzákladnější podobě. Vykřičet do polštáře všechny své pocity, smutky a nespravedlnosti tak může být velmi prospěšné a úlevné.

Nikomu to neublíží

Miminka a batolata často pláčou a křičí, protože je to pro ně jediný způsob, jak zpracovat určité pocity. Jak stárneme, stává se pro nás mnohem méně společensky přijatelné vyjadřovat se tímto způsobem. Jsme nuceni své emoce potlačovat, což vede k ještě větším úzkostem a nepříjemným pocitům. Vykřičet se na své blízké je nepřijatelné, ovšem neznamená to, že naše potřeba křičet je sama o sobě špatná. Řev, který pošleme do polštáře, nikomu neublíží a nám pomůže s nahromaděnými negativními emocemi.

Hladina stresu klesne

Výkřik je primitivní schopností každého z nás, jak snížit hladinu stresu, pokud už přerostla určitou míru. Křičet do polštáře je vhodné z plných plic a tak dlouho, jak jen cítíte, že je to potřeba. Někomu stačí minuta nebo dvě, jiný se potřebuje svých emocí zbavovat déle. Tak či onak je to skvělá metoda, která nám pomáhá se po dlouhém dnu dostat celkem rychle do klidu. Když si pak dáte ještě uklidňující čaj nebo se krátce protáhnete, ještě více se vám uleví.

Schopnost opětovné komunikace

Křičet do polštáře můžete preventivě, ale nejvíc to každý z nás potřebuje v konkrétní situaci, kdy se schyluje k hádce. Abyste jí předešli, odejděte do místnosti, kde vás nikdo nebude rušit. Několikrát se zhluboka nadechněte a poté přiložte polštář na ústa a z plných plic křičte, dokud z vás všechno nespadne. Vrátit se pak k původní konverzaci a dokončit ji dohodou je mnohem snazší, jelikož pravděpodobnost, že budete jednat impulzivně, razantně klesne. Dále čtěte: Cestou ke šťastnému a dlouhodobému vztahu je empatie.

Zdroj: melmagazine.com, ordinarydudemeditation.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve