Proč se mnoho lidí zdráhá říci NE a jak se to naučit

 Vztahy 
08. května 2021 16:07 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Umět říci NE je důležité pro naše vlastní štěstí Depositphotos
Říci NE je dovednost, se kterou většina z nás bojuje. Řada lidí dokonce bojuje s naprostou neschopností říci NE. Lidé se pak nadměrně zavazují k řadě věcí a často mají pocit, že musí říci ANO téměř při každé příležitosti.

Jenomže každá volba, kterou uděláme, přichází s finančními, časovými a energetickými náklady s tím spojenými a hlavně v takovém případě zapomínáme na škody, které si tím způsobíme.

"Lidé se často bojí říci NE z mnoha důvodů, včetně těch sociálních, ať už jde o to, že by si připadali sobečtí, nebo nechtějí zklamat očekávání přátel a rodiny, nebo mají strach ze ztráty. Ale někdy potřebujeme říci NE ostatním lidem a někdy dokonce musíme být schopni nejprve říci NE sami sobě," říká psycholožka Ahona Guha.

Proč se zdráháme říci NE

Mezi běžné důvody patří nejistota, kdy říci NE nebo jak říci NE, patří sem i obavy z toho, jak naše NE bude přijato druhou stranou.

Je ale dobré vědět, že dobrou hranicí, kterou je třeba držet, je vědět, že nemůžeme ovládat něčí reakci na něco. Jedinou kontrolou, kterou máme, je pečlivé posouzení našeho NE. Umožnit ostatním lidem zažít a zpracovat jejich pocity, aniž by z toho byla vaše odpovědnost, je klíčovou kompetencí, když uvažujete o tom, že něco nebo někoho odmítnete. Mohlo by být užitečné si uvědomit, že většina rozumných lidí bude dobře reagovat na občasné NE, a pokud je někdo nerozumný, pak je ještě větší důvod postavit pevnější hranice a NE říkat častěji.

Kdy říci NE

Než vyřknete svoje NE, je potřeba posoudit několik věcí. Obvykle stačí, když si zodpovíme některé otázky, jako například "mám na to v tuto chvíli čas a energii?" Nebo "chci to doopravdy udělat?" Mezi další důležité otázky patří také "obohatí to můj život?", "je to v souladu s mými hodnotami?" a v neposlední řadě také "řeknu ANO jen proto, že se bojím říci NE?"

Pokud odpověď na kteroukoliv z těchto otázek naznačuje, že NE je v pořádku, je důležité vědět, jak říct NE. Hlavní věci, které je třeba vzít v úvahu, když říkáte NE, jsou kontext vztahu (jak blízký je vztah), vznesený požadavek nebo nabízená příležitost a čemu chceme říci NE.

Někteří lidé považují za snazší říci NE blízkým lidem, protože vědí, jaké reakce přijdou a někteří lidé mohou být přesvědčeni, že být v blízkém vztahu znamená být obětavý a vždy podporovat toho druhého. Obecně platí, že čím užší je vztah, tím je pravděpodobnější, že tu pro někoho budeme chtít být, ale to neznamená, že nikdy neřekneme NE. Pravděpodobně je ještě důležitější mít dobře nastavené hranice s lidmi, kteří jsou nám nejblíže, abychom mohli udržovat zdravé a dlouhodobé vztahy. Některé jednoduché, ale zdravé způsoby pro vztah jsou téměř nutností.

Stačí prostě umět zdvořile odmítnout. Například frázemi jako "děkuji, ale ne", "to je krásná nabídka, ale v tuto chvíli nemám čas", "v tuto chvíli nemám na toto kapacitu, ale mohl bych udělat něco jiného", "omlouvám se, ale mám už něco jiného", "nejsem ten nejlepší, kdo ti s tímto může pomoci", "omlouvám se, ale s tímto ti pomoci nemohu".

Jádrem odmítání je pochopení toho, proč říkáte NE, všímání si toho, čemu říkáte NE, a porozumění vašim důvodům. Bojíte se, že o něco nebo někoho přijdete? Cítíte vinu?  Obáváte se reakce? Může být užitečné pamatovat na případné škody, které si neodmítnutím způsobíte a pamatovat na to, že odmítnutí věcí, které neodpovídají našim cílům a hodnotám, může pomoci otevřít čas pro věci, které jsou pro nás důležité, a to může přispět k našemu šťastnějšímu a plnohodnotnějšímu životu. Dále čtěte: Jak přestat plýtvat časem se špatnými lidmi a rychleji si najít správného partnera.

Témata: odmítnutí, vztahy,
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47