Jasné známky blížícího se rozchodu

 Vztahy 
06. února 2021 12:14 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Změny ve způsobu vyjadřování spolehlivě signalizují rozchod Depositphotos
Existují skryté známky blížícího se rozchodu, a to až tři měsíce předtím, než k němu dojde. Lze to vysledovat z jazyka, který lidé v takové situaci používají. Ve způsobu jejich řeči se toho totiž hodně mění.

A to vše nejen v případě, kdy partneři spolu mluví o svém vztahu. Psychologové přišli na to, že slova, která lidé používali v konverzacích napříč všemi druhy různých témat, se významně změnila. Někdy měsíce předtím, než nakonec došlo na samotný konec vztahu.

Všímejte si především zájmen

Psychologové přišli na to, že změny vrcholí asi týden před rozchodem a obvykle se vrátí k normálu šest měsíců po něm, pokud tedy spolu bývalí partneři vůbec mluví. Ale i když jsou tyto posuny ve stylu mluvy významné, změny se většinou týkají zájmen, která používáme denně, což pro většinu lidí znamená, že tyto signály nepostřehnou.

"Zdá se, že ještě předtím, než si lidé uvědomí, že jejich vztah spěje ke konci, začne to ovlivňovat jejich životy,“ říká psycholožka Sarah Seraj na University of Texas. "Opravdu si nevšimneme, kolikrát používáme předložky nebo zájmena, ale tato funkční slova se změní takovým způsobem, když procházíte krizí, který nám může hodně říci o našem emocionálním a psychologickém stavu.“

Je zajímavé, že nezáleží na tom, kdo z páru bude tím, kdo vztah ukončí, ani na tom, zda jde o rozvod manželství nebo o konec vztahu.

Jak poznáte, že se blíží konec

Jak tedy poznat, že rozchod je za dveřmi? Psychologové tvrdí, že lidé začínají používat zájmena "já“ a "my“ více před rozchodem, stejně jako slova související s kognitivním zpracováním, což v podstatě naznačuje skutečnost, že pracují prostřednictvím věcí.

Zjistili také, že v měsících před rozchodem dochází k výraznému poklesu analytického myšlení. "To jsou známky toho, že někdo nese velkou kognitivní zátěž. Myslí na něco nebo něco tajně prožívá a stále více se zaměřují na sebe,“ říká Seraj. "Někdy nadpoužívání slova "já" souvisí s depresí a smutkem. Když jsou lidé v depresi, mají tendenci soustředit se na sebe a nejsou schopni běžné interakce s ostatními.“

Je zajímavé, že i když se jazyk většiny lidí vrátil do normálu během šesti měsíců po rozchodu, někteří i po roce vykazují stopy rozchodu ve způsobu svého vyjadřování. To je důležité, protože to znamená, že mít zlomené srdce není nic snadného a je to spojeno se všemi druhy fyzických změn.

Proto je také důležité rozchod dobře zpracovat a najít způsob, jak jít dál. Koneckonců když něco končí, něco nového tím začíná. Dále čtěte: Pět nejdůležitějších znamení, podle kterých rozpoznáte opravdovou lásku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod