Jak je možné předpovědět, kdy vás partner začne podvádět

 Vztahy 
29. března 2021 08:23 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nevěra je jedním z nejčastějších důvodů rozchodu Depositphotos
V naší společnosti se očekává, že dlouhodobé sexuální vztahy budou monogamní. Ať už spolu chodíte, žijete společně nebo jste v manželství, očekáváte, že vám váš partner bude věrný. Statistiky však ukazují, že k nevěře dochází nejméně u čtvrtiny všech manželství a dlouhodobých vztahů. A tak velkou otázkou pro vědce v oblasti vztahů je tedy to, jak předpovědět, kdy vás bude partner začne podvádět.

V 80. letech představil vlivný psycholog Caryl Rusbult model, podle kterého zůstávají lidé oddaní svému partnerovi, pokud jsou splněny tři podmínky. Jde o kvalitu vztahu, protože pokud jsou lidé velmi spokojeni se svým vztahem, mají malou motivaci jej opustit.

Roli hraje také kvalita alternativ. Přítomnost atraktivních dalších mužů a žen může lidi přimět k tomu, aby opustili svůj vztah, zvláště když si uvědomují, že s někým jiným jim bude lépe. A pak tu jsou také společné investice. Přítomnost dětí, společný majetek, finanční aktiva, dokonce i společenský nebo politický status mohou ztěžovat opuštění vztahu, což motivuje oba partnery, aby místo toho našli proveditelné řešení.

Přidejte ještě sexuální otevřenost

I když tento model dokáže dobře předpovědět, kdy bude partner podvádět, psycholožka z Cornell University Betul Urganci měla podezření, že tu je ještě jeden důležitý faktor, a sice tzv. sociosexuální orientace nebo otevřenost příležitostnému sexu. Jinými slovy lidé, kteří pevně věří, že k sexu by mělo docházet pouze ve vztazích, méně podvádí, i když jsou třeba se svým vztahem hluboce nespokojeni.

Psychologové se domnívají, že sociosexuální orientaci lze rozdělit do tří složek, a to chování, postoje a touha.

Ačkoliv se sociosexuální orientace skládá ze tří složek, pouze dvě z nich dávají predikci, kdo bude podvádět. Prvním z nich je chování. Jinými slovy ti, kdo v minulosti už podváděli, tak pravděpodobně učiní znovu v budoucnu.

Druhou složkou je touha. Ti, kteří často fantazírují o sexu s někým, koho právě potkali, naznačují, že mají v úmyslu svého partnera podvádět. Jinými slovy, tito lidé neutíkají ze svého vztahu prostřednictvím imaginárních dobrodružství. Spíše můžeme tyto fantazie vnímat jako mentální přípravu na budoucí nevěru, a to dokonce i v případě, že nevěra je v rozporu s přesvědčením podvádějícího člověka.

Obvykle si myslíme, že jednáme podle své víry nebo přesvědčení. Ale v tomto případě je spousta lidí, kteří mají v úmyslu podvádět (nebo to již udělali), i když věří, že to není správné. To vypovídá hodně o silné potřebě sexuálního spojení s jinou osobou a ukazuje nám to také, jak jsou lidé ochotni ignorovat své náboženské či morální přesvědčení, když jsou jejich sexuální potřeby příliš dlouho zanedbávány.

Sexuální otevřenost se umí přizpůsobit okolnostem

Urganci a její kolegové také přišli na to, že otevřenost k příležitostnému sexu je poměrně vysoká u těch, kdo jsou nespokojeni se svým vztahem. To podle nich naznačuje, že sociosexuální orientace je přizpůsobitelná okolnostem. To znamená, že můžeme upravit naši preferenci pro krátkodobé nebo dlouhodobé sexuální vztahy v závislosti na tom, čemu čelíme v naší současné životní fázi.

Takže ti, kdo jsou v mládí divocí, se mohou později v životě usadit ve šťastném vztahu a být monogamní. Stejně tak ti nespokojeni se svými současnými vztahy mohou najít omluvy pro své podvádění.

Nevěra působí zmatek ve vztazích a je to jeden z nejčastějších důvodů, proč páry vyhledávají odbornou pomoc, nebo se rovnou rozcházejí. Spíše než obviňovat jeden druhého je ale důležité porozumět dynamice vztahu, který vedl k nevěře, aby ji bylo možné adekvátně řešit.

Jak ukazuje řada výzkumů, lidé, kteří jsou ve vztahu šťastní, svého partnera podvádějí jen zřídka. Ale ti, jejichž vztahová spokojenost je nízká, a zvláště pokud nejsou uspokojeny jejich sexuální potřeby, budou v pokušení a mnoho z nich bude na tyto touhy také aktivně reagovat. Dále čtěte: Manželství s velkým věkovým rozdílem ve zkoušce času obvykle neobstojí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve