Hroznový cukr jako lepší varianta pro naše zdraví? Podívejte se na fakta

 Zdraví 
07. září 2017 09:50 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
I u zdravého cukru platí známé všeho s mírou. Stále je to cukr Shutterstock
O cukru se často mluví jako o bílém jedu. Naproti tomu víme, že cukr je nezbytný pro náš mozek a potřebujeme ho k životu. Jaký cukr užívat, aby to bylo pro naše tělo prospěšné?

Hlavním rozdílem mezi běžným cukrem neboli sacharózou a cukrem hroznovým zvaným glukóza je jejich složení. Protože glukóza je monosacharid, nejjednodušší cukr, znamená to v praxi, že se rychleji uvolňuje do krve. Právě díky tomu může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek. Vyskytuje se v hroznovém vínu a v medu. Hroznový cukr zvýší hladinu cukru v krvi téměř okamžitě, protože zhruba do dvou minut po konzumaci se ocitne v krevním řečišti.

Glukózu naše tělo opravdu potřebuje a náš mozek je na jejím dodání závislý. Ovšem je potřeba si uvědomit, že jí nepotřebujeme mnoho a že ji získáme z jakýchkoliv stravitelných sacharidů, tedy i z ovoce a zeleniny. Klasický cukr tedy vůbec nemusíme přijímat.

Proč bychom se měli klasickému cukru raději vyhnout?

  • způsobuje nadváhu díky vysoké kalorické, ale téměř žádné výživové hodnotě
  • nahrává překyselení organismu
  • podporuje kvasinkové infekce
  • oslabuje imunitní systém
  • zhoršuje hyperaktivitu a agresivitu
  • horšuje paměť tím, že spotřebovává vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování mozku
  • napomáhá stárnutí kůže – narušuje její kolagen
  • přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru
  • vyčerpává zásoby vitamínů a minerálů
  • je návykový

Hroznový cukr ano či ne?

Hroznový cukr je jistě dobrou variantou, když potřebujeme okamžitý přísun energie. Ocení ho sportovci, lidé na dlouhých túrách, řidiči či studenti při učení a lidé při náročném zaměstnání.

Hroznový cukr se naopak nehodí jako zdroj energie třeba pro nemocné s nechutenstvím, protože jde o energii rychlou, která se zase poměrně brzy spálí. Nedostatečnou výživu tak nahradit nedokáže.

Je omyl používat hroznový cukr na slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr. Pravda je taková, že energie má stejně, ale jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se glukózy na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více.

Je pravdou, že hroznový cukr méně zatěžuje trávení. Na druhou stranu vás sice rychle vyvede z únavy, ale stejně rychle vyvolává pocit hladu, takže máte potřebu zase něco sníst.

Shrnuto a podtrženo. Je to prostě přece jenom cukr a i tady platí, že všeho s mírou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Máte často home office? Pak si dejte pozor na křečové žíly, varuje odborník

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky