Hroznový cukr jako lepší varianta pro naše zdraví? Podívejte se na fakta
Hlavním rozdílem mezi běžným cukrem neboli sacharózou a cukrem hroznovým zvaným glukóza je jejich složení. Protože glukóza je monosacharid, nejjednodušší cukr, znamená to v praxi, že se rychleji uvolňuje do krve. Právě díky tomu může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek. Vyskytuje se v hroznovém vínu a v medu. Hroznový cukr zvýší hladinu cukru v krvi téměř okamžitě, protože zhruba do dvou minut po konzumaci se ocitne v krevním řečišti.
Glukózu naše tělo opravdu potřebuje a náš mozek je na jejím dodání závislý. Ovšem je potřeba si uvědomit, že jí nepotřebujeme mnoho a že ji získáme z jakýchkoliv stravitelných sacharidů, tedy i z ovoce a zeleniny. Klasický cukr tedy vůbec nemusíme přijímat.
Proč bychom se měli klasickému cukru raději vyhnout?
- způsobuje nadváhu díky vysoké kalorické, ale téměř žádné výživové hodnotě
- nahrává překyselení organismu
- podporuje kvasinkové infekce
- oslabuje imunitní systém
- zhoršuje hyperaktivitu a agresivitu
- horšuje paměť tím, že spotřebovává vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování mozku
- napomáhá stárnutí kůže – narušuje její kolagen
- přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru
- vyčerpává zásoby vitamínů a minerálů
- je návykový
Hroznový cukr ano či ne?
Hroznový cukr je jistě dobrou variantou, když potřebujeme okamžitý přísun energie. Ocení ho sportovci, lidé na dlouhých túrách, řidiči či studenti při učení a lidé při náročném zaměstnání.
Hroznový cukr se naopak nehodí jako zdroj energie třeba pro nemocné s nechutenstvím, protože jde o energii rychlou, která se zase poměrně brzy spálí. Nedostatečnou výživu tak nahradit nedokáže.
Je omyl používat hroznový cukr na slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr. Pravda je taková, že energie má stejně, ale jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se glukózy na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více.
Je pravdou, že hroznový cukr méně zatěžuje trávení. Na druhou stranu vás sice rychle vyvede z únavy, ale stejně rychle vyvolává pocit hladu, takže máte potřebu zase něco sníst.
Shrnuto a podtrženo. Je to prostě přece jenom cukr a i tady platí, že všeho s mírou.