Pozor na nevhodné statiny a další léky

 Zdraví 
30. září 2017 12:20 / Bronislava Silná
  13
📷
2 fotografie v galerii
Někdy jsou léky nezbytné. Mohou ale také hodně škodit. Shutterstock
Jste si jisti, že vždy, když dostanete od lékaře předpis je všechno v pořádku? Buďte opatrní a vše si prověřte. Nebojte se zeptat. Máme zajímavé informace.

Specialisté často řeší jen svůj obor

Nejčastějším problémem, který se objevuje, je skutečnost, že specialista, ke kterému přijdete se svými obtížemi, vše řeší jen z hlediska svého oboru. Jestliže tedy máte vysoký krevní tlak, je poměrně velké riziko, že dostanete léky, které vám sice pomohou na vysoký krevní tlak, ale mohou vás poškodit v jiných oblastech.

Statiny jsou velkým rizikem

Statiny mají za úkol snižovat hladinu cholesterolu. U některých pacientů se toto opatření jeví jako prospěšné, neboť se tak může zlepšit průchodnost cév, sníží se riziko mrtvice a infarktu, jakož i dalších obtíží, které se váží na kornatění tepen. Až potud tedy v pořádku. Jenže na příbalové informaci takových léků může být například informace o tom, že přípravek není vhodný pro pacienty nad sedmdesát let. Přesto bývá předepisován. Zcela nepřípustné je jeho podávání při ledvinovém onemocnění. Přesto ho klidně dostane pacient s touto nemocí. Navíc lze mít i podezření, že ledvinové onemocnění mohlo vzniknout právě kvůli dlouhodobému podávání tohoto nevhodného léku. Jestliže navíc pacient v domnění, že si prospívá, konzumuje různé citrusy, posiluje tím negativní účinky statinů.

Léky na tlak mají také různé vedlejší účinky

Podobně některé léky na vysoký tlak mohou opět působit negativně i na ledviny. Obecně většina léků se podepisuje buď na játrech či ledvinách. To podle toho, jakou cestou jsou účinné látky z organismu vylučovány. Přitom tyto dva orgány jsou nezbytně důležité pro naše zdraví. Některé léky na tlak, které tu uvádíme zejména pro jejich velkou rozšířenost, přitom nejsou tak škodlivé, jako jiné. Informace opět můžete najít v příbalových letácích. Neměli byste se proto obávat své pochybnosti sdělit lékaři, který léky předepsal a případně celou záležitost konzultovat s jiným lékařem.

Snažte se eliminovat množství užívaných léků

Jak člověk stárne, objevují se různé nemoci a obtíže, na které je třeba reagovat. Bohužel stále nejrozšířenějším způsobem reakce je, že očekáváme zázračnou pilulku, která za nás vyřeší problém. Jen málokdy to takto jednoduše funguje. Kdybychom například měli zvážit situaci pacienta kolem osmdesáti let, který přichází k lékaři s vysokým krevním tlakem a dostává dvoje léky na tlak, plus jedny statiny a po zhruba dvou letech je zralý na dialýzu, bylo by patrně vhodnější si položit otázku, proč má pacient vysoký tlak a zvýšený cholesterol. Odpovědí by mohlo být docela prosté konstatování – je tlustý a ještě k tomu hodně solí. Mohl tedy dostat náležitou dietu, která by snížila jeho hmotnost a snížila příjem sodíku, což by pomohlo srdci a ulevilo do budoucna ledvinám. Tlak se mohl pro začátek kontrolovat jen jedním medikamentem a ten by bylo možné třeba i později vysadit, pokud by pacient skutečně snížil svou hmotnost a dodržoval dietu. Protože by neužíval ani pro ledviny nevhodný lék na tlak, ani statiny, nemusel by se později léčit s ledvinami. Tato léčba opět zahrnuje užívání množství léků a pacient je ohrožen na životě v důsledku příliš vysoké hladiny draslíku a dalších prvků v krvi, což je dáno špatnou funkcí ledvin a ohrožuje ho i užívání dalších léků. Někdy se uvádí, že se jedná dokonce o desítky procent lidí, kteří jsou u nás poškozeni užíváním léků. Někdy proto, že je sami užívají, jindy jsou jim předepsány lékaři, kteří jsou pod velkým tlakem pacientů, kteří očekávají, že jim lékař něco zázračného předepíše.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve