Oblíbená čínská pochutina léčí hemoroidy, vysoký tlak i trombózu. Roste i v českých lesích
Jidášovo ucho se objevuje snad v každém čínském pokrmu. Podle pověsti své jméno dostala tato houba proto, že byla údajně poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil Jidáš. Pravdou je, že Jidášovo ucho roste nejčastěji na mrtvých a porušených kmenech černého bezu, daří se mu ale i na buku, vrbě a dalších listnáčích. Houba u nás roste velmi hojně, a to po celý rok včetně zimy.
Léčivé účinky
Léčivé účinky Jidášova ucha odhalili staří Číňané už opravdu velmi dávno. Uázalo se, že je skvělým prostředkem v léčbě hemoroidů, dokáže člověka zbavit bolestivého břicha i žaludku a zabírá i na bolavé zuby.
Hojně je tato houba využívána k redukci vysokého krevního tlaku, čistí krev, je skvělou prevencí proti kornatění cév, trombóze i infarktu. O infarktu jsme blíže psali zde.
Pokud máte problémy s imunitou, měli byste rovněž sáhnout po Jidášově uchu. Stejně tak je houba výborná při rekonvalescenci po nemoci nebo jiné tělesné zátěži, například po porodu.
Obsahuje látky pohlcující volné radikály, pomáhá tedy i s celkovým čištěním těla. Také se udává, že posiluje psychiku. O vlivu hudby na psychiku jsme psali zde.
Pomocník v kosmetice
Jidášovo ucho je vyhledávané nejen pro svou chuť a léčivé účinky, ale je velmi populární i v kosmetickém průmyslu.
Obsahuje totiž velké množství minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor), které pomáhají zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pleti a pozitivně ovlivňují funkci vnitřních orgánů. Z houby se vyrábějí i krémy proti vráskám. O tom, jak si vyhladit vrásky pomocí vajíček, jsme psali zde.
Úprava Jidášova ucha
Čerstvé plodnice očistěte a 10 až 20 minut povařte ve vodě. Pak pokrájejte na menší kousky a přidejte do jídla. (běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce jídla). Vodu, ve které jste houby vařili, však nevylévejte - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžete ji po oslazení vypít jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky.
Jidášovo ucho můžete i usušit. Při dávkování sušených hub však dávejte pozor na množství, po uvaření několikanásobně nabývají na objemu. Houby namočte do vody alespoň hodinu až dvě před úpravou vlastního jídla, poté je 20 minut povařte a nakrájejte na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či omáčky.
Příklady použití
Například na vysoký krevní tlak a kornatění cév namočte 3 g sušeného Jidášova ucha do půl litru vody a nechte přes noc odstát, další den vše duste jednu až dvě hodiny na mírném plameni. Pokud by vám výsledný elixír zdraví nechutnal, oslaďte si ho a pijte 1 až 2 hrnečky před usnutím.
Při krvácejících hemoroidech zkuste smíchat 7,5 g sušených drcených hub s 15 g cukru a hned poduste opět hodinu až dvě v půl litru vody. Vývar vypijte ve dvou dávkách.
Zesláblé maminky po porodu by měly nechat stát 30 g Jidášova ucha ve vinném otu a denně uživat zhruba 5 až 6 g.