Vyhněte se drastickým dietám, můžete si jimi přivodit i neplodnost

 Zdraví 
08. února 2018 18:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé zaručené tipy na rychlé hubnutí vám můžou pěkně uškodit Shutterstock
Některé ženy udělají pro to, aby byly štíhlé, prakticky cokoliv. A tak zkouší jakoukoliv dietu i sebevíc drastičtější. Jenomže některé z nich mohou vážně poškodit zdraví a vést až k neplodnosti.

Atkinsova dieta, zónová, sacharidová dieta, dieta podle krevních skupin a další. Na tyto „zaručené“ tipy diet lze bez problémů narazit na internetu, včetně doporučení, že skutečně fungují. Svá pro i proti mají také krabičkové diety, pokud vám nejsou sestavené opravdu na míru. Více jsme o tomto tématu psali zde. Jenomže drtivá většina těchto hubnoucích procedur často zapomínají respektovat základní potřeby našeho těla. A to potom trpí, což se velmi brzy projeví i na našem zdraví.

Dietami to začíná

Většina žen začne prakticky hned po zimě držet dietu. Jenomže ve snaze shodit co nejrychleji pár kilogramů dolů, se řada z nich vrhne skutečně na ty nejdrastičtější. Výsledkem toho všeho sice je, že shodí pár kilogramů, ale především svalové hmoty, a hlavně, po jejím skončení nastává takzvaný jojo efekt. Tedy, že přiberou ještě více za poměrně krátkou dobu. Navíc, neustálým střídáním období hladovění s obdobím „normálního“ se stravování si zároveň zpomalí i metabolismus. Výsledek? Další hubnutí bude trvat mnohem déle a nebo k němu nebude vůbec docházet. K trvalému úbytku váhy vede jen dlouhodobá změna stravovacích návyků a dostatek pohybu. 

Narušený cyklus a neplodnost

Kromě jojo efektu se však po skončení každé drastické diety začne ve vašem těle tvořit více estrogenu, který se ve zvýšené míře tvoří v tukové tkáni. Právě vysoká hladina estrogenu může způsobovat zdravotní problémy. V důsledku toho může docházet k nadměrné stimulaci děložní sliznice a jejímu růstu.

Nejen, že to vše může vést až ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny děložní sliznice, ale nadbytek estrogenů může také negativně ovlivňovat dozrávání vajíček. V důsledku takových diet mívají ženy poměrně často poruchy menstruačního cyklu. Ten se prodlužuje, nebo dokonce zcela zastaví. K zastavení cyklu může dojít u někoho na přechodnou dobu a bohužel u někoho již natrvalo.

Zvýšená tvorba mužských hormonů

Žena se při dietě dostává do stavu, který může mít za následek zvýšení hladiny mužských pohlavních hormonů a způsobit takzvaný syndrom polycystických vaječníků. Nejjednodušší je vysvětlení, že vaječníky žen s tímto syndromem sice obsahují mnoho vajíček, ale ta se nedokážou z vaječníku uvolnit díky příliš tuhému obalu vaječníků. Proto při laparoskopii vypadají takové vaječníky jako porcelánové a na ultrazvuku se zobrazuje při jejich povrchu velké množství neprasklých folikulů (tvořících cysty).

Tento nález mohou provázet další příznaky, jejichž společným znakem je vývoj charakteristických mužských pohlavních znaků. Ženám začnou vypadávat vlasy, které se navíc nadměrně mastí, mají často jakousi "hranatou" postavu, bez výrazných křivek, naprosto bez ženských tvarů. Dalším poznávacím znamením je většinou velmi hrubý či hluboký, pro ženu netypický hlas. Nepřehlédnutelné jsou bohužel i další kožní změny. Jednak je to akné, které se tvoří bez ohledu na to, že má žena pubertu už dávno za sebou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47