Prokrastinace může vést k závažným problémům v životě. Jak ji překonat?

 Zdraví 
09. února 2018 12:08 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Únikem před povinnostmi může být mobil a sociální sítě Shutterstock
Prokrastinace je ošklivé cizí slovo, které představuje chorobné odkládání povinností, což vede k mnoha závažným problémům v životě. Víte, jak se s ní vyrovnat? Jak ji překonat? Odpovědi najdete i v tomto textu.

Prokrastinace je odkládání povinností, které má takový rozsah, že člověku postiženému prokrastinací se nedaří splnit ani základní úkoly. Okolí má za to, že je líný, neschopný a k ničemu. Člověk, který prokrastinací trpí se také obvykle nedokáže rozhodnout v momentech, kdy má před sebou na výběr z několika možností. Bývá tak pod tlakem a postupně se noří stále hlouběji do svých psychických potíží. Přestává si vážit sám sebe, jeho sebevědomí klesá.

Příčiny

Sklon k prokrastinaci máme v sobě všichni, ale obvykle se nerozvine do chorobné formy. Všichni známe tu nechuť udělat to, co nás nebaví, na co se netěšíme. Člověk, který prokrastinací trpí, takto odkládá většinu svých povinností. Hledá si nejrůznější úniky a situaci tak ještě zhoršuje. Jednou z příčin prokrastinace může být přemíra úkolů, které si dotyčný na sebe vzal, přecenění svých schopností a nechuť si přiznat, že existuje problém.

Prokrastinace tak úzce souvisí i se syndromem vyhoření. Někdy se k chorobnému odkládání povinností uchylují lidé, kteří se ve své profesi zcela vyčerpali, a už se jim nechce dál v dané práci pokračovat. Úkoly ale stále přicházejí a stres narůstá.

Řešení

Existuje několik přístupů, jak prokrastinaci řešit. Někdy stačí aplikovat jen jeden z nich, ale v těžších případech jde vždy o nalezení správné kombinace pro konkrétního člověka. Základními okruhy, které jsou ve hře, je odstranění stresu, řešení syndromu vyhoření, změna profese, osobní aktivita a odborná pomoc

Stres

Přemíra úkolů vede ke stresu a neschopnosti úkoly zvládat. Pokud se u vás právě začala prokrastinace objevovat, možná byste měli zvážit delší dovolenou. Někdy opravdu pomůže, když si vyčistíte hlavu a přijdete na jiné myšlenky. Zkuste si představit, že v práci stále být nemusíte. Pozor jen na to, abyste si svou dovolenou potíže nezhoršili. Jestliže jste totiž zavaleni jednotlivými úkoly, pak vám únik před nimi nepomůže. Úkoly budou přicházet a vy budete zvládat stále méně. Každopádně platí – stres není pro člověka trpícího prokrastinací vhodným společníkem. Nemůžete-li si dovolit změnit na týden či dva prostředí, pak si najděte jiný způsob relaxace. O stresu jsme více psali například v článku zde.

Nenakládejte si toho příliš

Snažte se vyhýbat úkolům, které se po vás chtějí. Něco udělat musíte, ale něco už ne. Nebuďte jen ochotní, učte se také odmítnout, co už je nad vaše možnosti. Máte-li nějaké podřízené, svěřte úkoly jim. Jestliže už musíte úkoly přijmout, zkuste požádat kamaráda či kamarádku, zda by vám nepomohli. Svoje úkoly si jasně vyznačte a udělejte si plán, jak je budete zvládat. Někdy dobrá organizace času velmi pomůže. Také stojí za to se průběžně odměňovat při splnění dílčích kroků. Například si můžete říct, že až odevzdáte požadovanou práci, zajdete si na dobrý oběd s přáteli. Někdy mohou být odměny i velmi drobné, ale přesto vám pomohou. Stačí si dát za odměnu přestávku na kávu.

Učte se plnit úkoly okamžitě

Všichni známe tu situaci, kdy nám na počítač chodí maily, do telefonu sms, na sociálních sítích se objevují nejrůznější informace. Učme se rozlišit, kdy jde o pracovní záležitosti a jiné povinnosti, a kdy jde o nedůležité informace. Jestliže nám přijde nějaká pracovní výzva, na kterou je třeba zareagovat, udělejme to hned. Zejména pokud jde o nějakou maličkost. Pro rozvoj prokrastinace není nic horšího, jestliže na konci dne zjistíte, že vám zbylo deset nových úkolů a vy jste už tak unaveni, že je rozhodně nemůžete splnit.

Syndrom vyhoření

Braňte se syndromu vyhoření. Základní možností, jak tento problém zvládat je připustit si, že mohu změnit své působiště. Syndrom vyhoření vzniká v momentu, kdy vás vaše práce přestane bavit a vy se současně cítíte jako v pasti. Máte pocit, že nikde jinde se neuplatníte, že zmarníte studium, které jste v daném oboru vykonali. Není to dobrý přístup. Naopak si po celý život pěstujte schopnosti i v jiných oborech, než je ten váš hlavní. Považujte za otevřenou možnost, že změníte práci či studium. Nestávejte se závislými na svém okolí a prostředí, kde žijete. Buďte pružní ve svých úvahách o budoucnosti.

Odborníci

Když nepomohou výše uvedené postupy, nestyďte se přijít za odborníkem. Pokud máte přirozenou důvěru k psychologům či duchovním, klidně tím i začněte. Důležité je řešit problém včas. Jeho odkládáním – prokrastinací – si totiž opravdu nepomůžete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008