Jsou zdravější černé olivy nebo zelené? Jak působí na naše tělo?
Že jsou olivy zdravé, se obecně ví. Dnes jsme se podívali na to, jak jsou olivy prospěšné našemu tělu. Jejich účinky mnohé překvapí. Olivy jsou opravdu skvělé pro naše zdraví a pomohou zejména kardiakům.
Olivy a srdce
- Olivy dokáží snižovat špatný cholesterol
- Bylo prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě denně konzumují olivový olej, jsou méně náchylní na infarkt
- Chrání před vysokým krevním tlakem
- Podporují dobrou cirkulaci krve v cévách
- Mají protizánětlivé účinky
Olivy na kosti i mozek
Ukázalo se, že prospěšnost oliv se neomezuje jenom na prevenci kardiovaskulárních problémů. Díky obsahu polyfenolů, které lze nalézt také v hroznech a ve víně, dokáží olivy zabránit degeneraci kostí či zlomeninám ve starším věku a podporují činnost mozku.
Mají totiž vysoký obsah vitaminu E, který zlepšuje vitalitu mozkových buněk. Jejich pravidelnou konzumací tak předcházíme chorobám, jakými jsou Alzheimer, demence a podobně. Víte, který orgán prozradí nastupující demenci?
Zelené či černé?
Největší rozdíl je samozřejmě v jejich barvě. Zelené olivy se sklízejí ještě nedozrálé a pak se speciálně upravují tak, aby se k vám dostaly v požadované kvalitě a se standardní chutí. Oliv je nepřeberné množství. Poradíme, jak vybrat ty nejlepší.
Dalším rozdílem je to, že zelené olivy obsahují téměř dvakrát tolik sodíku než černé olivy, což možná sami cítíte v jejich slanější chuti. Jinak jsou nutričně téměř identické. 15 gramů zelených oliv obsahuje asi 20 kalorií, zatímco stejná porce černých oliv má o 5 kalorií navíc. Vaši zdravou stravu však obohatí stejně jako kvalitní olivový olej.