Zácpu není radno podceňovat. Může značit vážné poruchy organismu

 Zdraví 
28. března 2018 08:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zácpa je nepříjemná a může být i nebezpečná Shutterstock
Pokud člověk trpí často zácpou, není dobře, když před tímto problémem zavírá oči. Není-li totiž zácpa řešena včas, může pomalu zničit i jinak zdravý organismus.

Zácpa vznikne, když vyprazdňování probíhá zřídkavě, respektive jen s obtížemi. Časový interval mezi dvěma stolicemi se může lišit u každého jednotlivce. Jsou lidé, kteří mají stolici i třikrát denně, ale i lidé, kteří jen jednou či dvakrát týdně. Obecně lze říct, že zácpa vznikne tehdy, když počet vyprazdňování proběhne méně než třikrát týdně, anebo mezi dvěma vyprázdněními přejde více než 48 hodin.

Hodně lidí trpí zácpou, aniž by o tom vůbec věděli. Natolik si zvyknou na pocit únavy, nadmutí apod., že ani nepředpokládají, že jejich zdraví je v nebezpečí.

Příčiny zácpy

Důvodů, proč člověk začne trpět zácpou, je mnoho. Mezi ty obecné a nejčastější patří tyto:

  • nedostatečné množství vlákniny ve stravě
  • nedostatečné množství tekutin
  • nedostatek pohybu
  • medikace
  • syndrom dráždivého tračníku
  • změny v životě (těhotenství, starší věk a cestování)
  • zneužívání projímadel
  • odkládání potřeby jít na toaletu při nutkání na stolici
  • specifická onemocnění jako mrtvice
  • stres
  • nízká aktivita štítné žlázy
  • neurologické problémy jako například Parkinsonova choroba anebo skleróza multiplex
  • cukrovka
  • anorexie, bulimie
  • rakovina střeva

Co se děje s tělem během zácpy

Jestliže nevyprazdňujete přibližně stejné množství jako jste snědli, nahromaděné staré, ztvrdnuté výkaly se ukládají na stěnách tlustého střeva a zabraňují tak jeho vlastní funkci, absorpci zbývajících živin z fekální hmoty.

Místo toho jsou nuceny absorbovat toxiny z usazené hmoty a z parazitů, které si z těchto shluků vytvářejí své působiště. Přechod střevem, kterým jsou výkaly tímto způsobem nuceny přecházet, je hodně zmenšen ve svém průměru, čímž se výkaly stávají tenčí – někdy až tak tenké jako obyčejná grafitová tužka.

Následky zácpy

Zácpa může mít za následky nafouknuté břicho anebo bolesti břicha, které často doprovází nutkání na zvracení. V optimálních případech se v tlustém střevě ze stolice vstřebává voda. Když se postup stolice zpomalí, ze stolice se ztrácí více vody, což pak způsobuje zatvrdlou, suchou, těžce postupující stolici.

Tvrdá stolice může po čase způsobit vznik zlaté žíly. V důsledku nucení během vyprazdňování z žíly, od tlaku vyvinutého na okolí konečníku, mohou vzniknout hemoroidy.

Kvůli sílení během vyprazdňování se může enormně zvýšit krevní tlak. Zácpa může způsobovat také únavu, kožní poruchy, bolesti kloubů, bolení hlavy a různé jiné problémy.

Tlusté střevo, které je součástí střevního traktu od slepého střeva až po konečník, sehrává nejdůležitější roli v procesu detoxikace organismu. Toxiny, kterým jsme vystavení den co den, dokáže vyloučit jen zdravý organismus. Potravinářské přídavné látky, konzervační látky, zvýrazňovače chuti, herbicidy, pesticidy, látky pocházející ze znečištěného životního prostředí se vylučují přes tlusté střevo jako součást vnitřní očisty. Zácpa způsobuje, že tyto toxiny uváznou ve střevním traktu a vstřebají se, namísto toho, aby se jich tělo zbavilo.

Jak problém řešit

Pokud chcete zácpě předejít, měli byste se zaměřit hlavně na prevenci. Ta spočívá ve zdravé stravě a dostatečné konzumaci potravin bohatých na vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, pekařské výrobky z celozrnné mouky). Nezapomeňte také pít dostatečné množství tekutin. A důležitý je také pravidelný pohyb. O osvědčených babských radách na zácpu jsme psali zde.

Domácí lék na zácpu

Budete potřebovat:

  • olivový olej
  • citronovou šťávu nebo pomerančový džus

Olivový olej mimo jiné stimuluje trávící soustavu, takže si dejte 1 lžíci ráno – ještě než začnete cokoli jíst a pít. Pokud je vám představa olivového oleje na prázdný žaludek nepříjemná, smíchejte si ho s citronovou šťávou nebo oblíbeným džusem. Pokud máte zácpu často, opakujte každé ráno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve