Akutní průjem v těhotenství. Kdy hrozí nebezpečí a jak s ním lze bojovat?

 Zdraví 
22. března 2018 13:24 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zažívací problémy jsou v těhotenství častou záležitostí Shutterstock
Během těhotenství je tělo ženy mnohem citlivější na různé potraviny. Některé ženy to vnímají více, některé méně, ale většina žen má alespoň jednou za celých devět měsíců zkušenost s tím, že jí něco jak se říká nesedne. Tělo to dá po chvíli bouřlivě najevo a donutí vás, abyste mu okamžitě pomohla. Jenže jak?

Otrava jídlem v těhotenství je vcelku běžná záležitost. Nejedná se ani tak o skutečnou otravu, jako spíš o vysokou citlivost ženy na potraviny různých druhů. Některým ženám nesedí sýry, jiné nestráví ryby, mořské plody nebo třeba pálivá a kořeněná jídla.

Někdy se to ale zvrtne a z lehké formy bolesti břicha nebo pocitů nevolnosti je akutní stav, kdy žena nezastavitelně zvrací, nebo ji postihne silný a bolestivý průjem, který může mít v některých případech i nebezpečné následky. Pokud chcete odhalit pravdu o nejčsatějších mýtech v těhotenství, přečtěte si o nich v tomto článku.

Tělo se rizikové potravy samo zbaví

Díky bohu je tělo nejen těhotné ženy natolik inteligentní, že dokáže nevhodnou stravu vyhodnotit a některým ženám už dopředu naznačit, že není vhodné ji konzumovat. Jiné ženy ovšem tyto pocity nemají, a tak musí čelit následnému zvracení či průjmům, jelikož organismus se chce rizikového jídla zbavit.

Příčiny průjmu nebo zvracení

Nejčastější příčinou akutních průjmů či zvracení je bakteriální či virová infekce, ovšem zrovna tak se jedná o dietní chyby. Pokud se ovšem u vás objevil průjem těsně před porodem, nemusíte to přisuzovat špatné stravě. Tělo se může jen čistit před porodem, což je vcelku běžné. Samotné zvracení či průjem nejsou nijak nebezpečnou zdravotní komplikací, ovšem pokud trvají déle než dva dny, i zde jsou jistá rizika.

Dehydratace a omdlévání

Jakmile máte nutkání ke stolici vícekrát než šestkrát denně, a to po dobu alespoň dvou dnů, raději vyhledejte lékaře. V tomto případě se totiž často stává, že tělo není schopné přijmout nebo zadržet jakékoliv tekutiny, což vede k následné dehydrataci a omdlévání. Omdlévání není samo o sobě pro těhotnou ženu ani plod nebezpečné, pokud samozřejmě nezůstane v bezvědomí delší dobu, čímž by došlo k nedostatečnému zásobení mozku kyslíkem.

Hrozí ale nepříjemné úrazy při pádu, které by žena mohla způsobit jak sobě, tak rostoucímu plodu. Proto jakmile pocítíte, že na vás jdou mdloby, lehněte si na záda, dejte si nohy nahoru a dýchejte.

Jak si poradit doma

Pokud nejsou vaše obtíže tak silné, můžete zůstat doma, ovšem musíte dodržovat několik zásadních pravidel. Právě kvůli velkým ztrátám tekutin a minerálních látek je nutné tyto složky stravy do těla doplnit. K doplnění tekutin je vhodný slazený čaj, neperlivé mineralizované vody a vývary. Můžete mít pocit, že vše vždy po chvíli odejde z těla ven. Ovšem přijímáte-li tekutiny v malých dávkách (nejlépe po lžičkách) v průběhu celého dne, část se vždycky vstřebá.

Tělo vám nejspíš samo naznačí, že byste se měla vyhnout příjmu jakékoliv potravy, a to alespoň po dobu čtyř hodin. To ale neplatí pro tekutiny! Poté můžete začít zařazovat potraviny bohaté na sacharidy, jako například vařené brambory, mrkev, rýži, zralý banán či starší pečivo. Tuky a mléčné výrobky na čas úplně vyřaďte, stejně jako luštěniny, ovoce, zeleninu a kávu.

Jaké léky jsou povolené

Zastihne-li vás akutní průjem ve chvíli, kdy nebudete schopná dopravit se k lékaři, můžete si pomoci i některými léky. Zejména v případě, že jste například doma sama, nebo i s někým, ale daleko od domova, nemocnice, lékárny a bez auta. Po celou dobu těhotenství je naprosto bezpečné užívat střevní absorbence, jako je například černé (neboli živočišné) uhlí nebo diosmektit (například Smecta).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008