Deset skvělých vlastností medu, o kterých jste možná neměli ani tušení

 Zdraví 
22. března 2018 07:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Med je nejen zdravou alternativou slazení Shutterstock
Skutečnost, že je med velmi hodnotná a zdraví prospěšná potravina, snad není potřeba připomínat. Už naši předkové ho užívali po tisíciletí, a to nejen vnitřně, ale i povrchem těla.

Nejlepší je konzumovat med, který byl vytvořen v blízkosti člověka, který se ho chystá konzumovat. Nejhodnotnější je med nepasterizovaný, surový, nejlépe bio kvality. Obsahuje spoustu enzymů, antioxidantů, aminokyselin, vitaminů, minerálů a včelí mateří kašičku.

Med má navíc tu vlastnost, že ani jeho zvýšená konzumace nevyvolává žádné zdravotní potíže. Výjimku tvoří snad pouze lidé alergičtí na pyly a včelí bodnutí, nebo diabetici. Vy ostatní můžete plně využít skvělé vlastnosti, kterými se právě med pyšní.

1. Ošetřuje rány a popáleniny

Když přiložíte med na ránu či popáleniny, možná vás to bude zpočátku lehce štípat, ale tímto krokem můžete zastavit jak krvácení, zabránit infekci, urychlit hojení či zmenšit následné jizvy. Zrovna tak ale pomůže při popáleninách, a to jak od slunce, tak například vroucí vodou. Má totiž tu vlastnost, že absorbuje horkost a ochlazuje.

2. Ošetřuje akné

Pleťová maska z medu je nejlepším lékem na léčbu akné a celkově na omlazení pokožky. Stačí jej vetřít do kůže, nechat působit a poté opláchnout.

3. Upravuje trávení

Při jakékoliv formě podráždění trávicího traktu a zažívacích potížích dokáže velmi rychle ulevit a upravovat trávení. Pomůže také od pálení žáhy, onemocnění střev, plynatosti, bolestí břicha, průjmu a zatočí i s žaludečními vředy.

4. V těhotenství je velmi ceněný

Říká se, že těhotná žena by měla za celé těhotenství zkonzumovat 5 kilogramů medu. Plod z něj může čerpat všechny potřebné látky, které ke svému vývoji potřebuje, a to v mnohem přirozenější formě než pomocí vitaminových tablet.

5. Pomáhá předcházet cukrovce

Ač se to zdá jako paradox, toto přírodní sladidlo opravdu dokáže předcházet civilizačním chorobám včetně cukrovky. Jeho konzumací totiž dochází ke snižování zatížení enzymatické činnosti. Med obsahuje jednoduchou formu cukrů, které tělo bez zatížení enzymatické činnosti využije, na rozdíl od bílého cukru, který naopak tělo silně zatěžuje. Ovšem i umělá sladidla mohou cukrovku zhoršovat.

6. Snižuje cholesterol

Pokud budete tři měsíce popíjet medový nápoj, podpoříte boj s vysokým krevním cholesterolem zdravěji, než při každodenním užívání předepsaných léků. Tato léčiva jsou dlouhodobě velmi zatěžující a mají řadu vedlejších účinků. Změnu však vždy konzultujte s lékařem.

7. Zvyšuje imunitu

Med dokáže zvyšovat přirozenou obranyschopnost organismu tím, že stimuluje imunitní systém, působí proti zánětům, bakteriím, plísním a virům. Napomůže i od nachlazení, bolesti v krku, ucpaného nosu, kašle či dýchacích cest.

8. Uzdravuje vlasy

Nejen na pleť, ale i na vlasy má med skvělý účinek. Vlasová maska z medu dokáže vlasy omladit a snižovat jejich vypadávání. V kombinaci s olivovým olejem nebo ještě skořicí ji vetřete do vlasů, nechte čtvrt hodiny působit a opláchněte. Pokud se vám medový zábal nezamlouvá, zkuste tento.

9. Zatočí s nespavostí

Konzumace medu upravuje nespavost a celkově přispívá k zlepšování kvality spánku. Teplé mléko s lžičkou medu před spaním vám zachutná a usnete po něm jako nemluvně.

10. Bojuje proti obezitě

Med sice obsahuje velké množství cukrů, ale přitom mnohem méně kalorií než klasický cukr. Když si ho přidáte do čaje nebo klidně jen do vody, upraví vám hladinu cukru v krvi a sníží chuť na sladké. Dodá také tělu potřebnou energii a zároveň podpoří odbourávání tělesného tuku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47