Vědci vyvrátili mýty o vepřovém sádle. Co zjistili?

 Zdraví 
22. března 2018 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vepřové sádlo má blahodárný vliv na lidské zdraví Shutterstock
Sádlo naše babičky běžně užívaly. Mazaly ho na chleba, používaly ho v kuchyni při vaření a dokonce s ním i léčily. Jenže pak se o vepřovém sádle rozšířily řeči o tom, jak tato pochoutka zvyšuje cholesterol. Jenže nové vědecké studie odhalily, že to není pravda. Ba naopak. V rozumné míře sádlo prospívá našemu srdci.

Sádlo má své příznivce i zaryté odpůrce. Pokud ale sádlo odmítáte do svého jídelníčku zařadit ze zdravotních důvodů, měli byste to přehodnotit. Sádlo totiž podle vědců není tak nezdravé, jak se dříve tvrdilo. Naopak jeho konzumace v rozumné míře má na lidské zdraví dokonce blahodárný vliv. Podobně jako slanina, o které jsme psali zde.

Není tuk jako tuk

I odborníci se shodují, že tuky jsou pro zdraví organizmu nezbytné. Měly by dokonce tvořit až třetinu denního energetického příjmu. Tuky jsou totiž zdrojem energie pro svaly, srdce a jsou součástí buněčných membrán. Rovněž nám umožňují vstřebávat vitaminy, které jsou rozpustné v tucích jako A, D, E a K.

Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokáží snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí.

Sádlo plné zdraví

Vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány právě v tucích.

Kyselina olejová – pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce a očním onemocněním.

Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – zpomaluje růst tukové tkáně, snižuje cholesterol, brání předčasné ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku.

Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – je nezbytná pro procesy v lidském těle, správnou funkci nervů, srdečně-cévního systému.

Vepřové sádlo navíc neobsahuje žádné zdraví ohrožující transmastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech. Také v něm nenajdete žádná umělá barviva a duchucovadla, které se do margarínů přidávají, aby připomínaly máslo.

Pozitivní stránky sádla

Zatracované sádlo tak podle odborníků není tak škodlivé a spíše naopak našemu zdraví v mnohém prospívá.

Kromě toho, že má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, má sádlo i další pozitiva:

  • Dlouho vydrží. Stačí ho uchovat v uzavřené nádobě na chladném místě.
  • Obsahuje 60 % zdravých tuků. Pro porovnání - máslo obsahuje jen 45 % zdravých tuků. Většina zdravého tuku v sádle je stejně jako v olivovém oleji kyselina olejová.
  • Na sádle si mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu.
  • Při běžné pokojové teplotě se vepřové sádlo velmi dobře roztírá.
  • Je ideální na smažení. Vepřové sádlo se při vysokých teplotách nepřepaluje, takže se do jídla neuvolňují žádné karcinogenní látky.
  • Vepřové sádlo není vhodné jen na vaření nebo mazání, vyléčí i vaše nemoci. Zábaly s vepřovým sádlem mají prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle.
  • Najde své uplatnění i v kosmetice. Výborně se hodí k léčbě jizev, popálenin, atopického ekzému, lupénky, oparů, suché kůže a pleti nebo na vyhlazení vrásek.

Negativa sádla

Tak jako u jiných výrobků i u vepřového sádla platí, že na kvalitě záleží. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. I když má sádlo mnoho pozitiv, najdou se i stinné stránky:

  • Je hodně kalorické, takže pokud si budete na sádle pochutnávat ve velkém, může vám hrozit obezita.
  • Sádlo se také podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků).
  • Pokud není uchováváno sádlo v chladničce, může se kazit.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve