Jak rozpoznat nervové zhroucení a jak mu čelit

 Zdraví 
24. března 2018 08:39 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stav naprostého zhroucení může potkat každého z nás Shutterstock
Různé nepříjemné okolnosti života nás ovlivní a my se cítíme špatně. Kdy ale nastane ten zlom a my se opravdu zhroutíme? Kdy už je třeba odborný zásah? A jak se můžeme zhroucení vyhnout? Máme zajímavé odpovědi.

Nervové zhroucení se dá samozřejmě definovat různým způsobem. Ale jisté je, že při něm nejsme schopni fungovat v běžných situacích našeho života. Člověk, který běžně chodil do práce, najednou není schopen do práce ani dojít. Kdo byl dřív doma a vykonával běžné domácí práce, není schopen ani zhasnout světla.

Co je nervové zhroucení

Nejde o žádnou duševní chorobu, ale jde o psychické problémy, které nám znemožňují konat, jednat a žít. Tento stav by nám měl napovědět, že se sebou už opravdu musíme něco dělat. A také platí, že do tohoto stavu jsme se nedostali najednou. Obvykle má každý, kdo takové zhroucení prožije, za sebou poměrně dlouhou cestu. Výjimkou jsou situace náhlého úmrtí v rodině a další podobné nárazové události, které také mohou vést k těmto výsledkům.

Příznaky zhroucení

Naše tělo je nastavené tak, aby bylo schopné zvládat po určitý kratší časový úsek zvýšenou zátěž. Jestliže si představíte sportovce, který se koncentruje na svůj výkon a v závodě či utkání ze sebe vydá maximum, je nám jasné, jak vše funguje. A také je nám jasné, že po výkonu musí dojít k regeneraci a odpočinku. Podobné to ale je i u jiných činností. Každý, kdo pracuje a má před sebou nějaké termíny odevzdání své práce, kdo je limitován tím, co všechno a kdy má být hotové, ten ví, že pod tlakem podává vyšší výkon. Běda ovšem, pokud tlak trvá příliš dlouho. Jestliže se ovšem stane, že už nejsme schopni podávat běžný pracovní výkon, pak to znamená, že je něco v nepořádku a my míříme ke zhroucení.

Jiným příznakem se může stát nepravidelný srdeční tep. Může se vám těžko dýchat, budete se potit. Při zdravotní prohlídce budete ovšem zcela v pořádku a nebudete vykazovat známky onemocnění. Přesto opět nastoupí tyto příznaky, které jsou signálem, že tělo není spokojeno s tím, co se děje a jak jste přetíženi.

Jinými typickými projevy nervového zhroucení je bolest žaludku, břicha, nadýmání, průjem či zácpa a vše, čemu se říká dráždivý tračník, což je souhrnný název pro potíže, se kterými si lékařská věda neví rady, protože obvykle vznikají v oblasti naší hlavy. Když zmiňujeme hlavu – ta nás může silně bolet. Přetíženost, stres a nepohoda se často projeví právě v této oblasti. Někdy jsou bolesti způsobeny stavem krční páteře. Je ovšem vždy otázka, zda ztuhlost svalstva v této oblasti není dána právě tím, že jsme ve stavu vyčerpanosti a naše tělo připravuje trvale svaly na boj či útěk.

Člověk, který je na dně, obvykle špatně spí. Buď pozdě usíná, nebo se každou chvíli budí, případně brzo vstane. Spánek nepřináší potřebné osvěžení a úlevu od únavy. Naopak – bývá dalším stresujícím prvkem. Bývá to spojeno s pocitem deprese. Nejedná se o klasické psychiatrické deprese, ale o dlouhodobý pocit marnosti a ztráty smyslu. Často se objevují též pocity úzkosti.

Jak tomu čelit

Na každý příznak existuje jiný způsob, který může pomoci. Na klasickou přepracovanost platí cílená relaxace, odpočinek, dovolená. Je třeba se vyhnout trvalému přetížení. Více se o zvládání stresu dozvíte v článku zde. Na projevy v oblasti hrudníku a srdce zase zabírají hluboké nádechy a výdech. Zkusit můžete i strečink. Při podráždění žaludku opět vsaďte hodně na relaxaci a odpočinek.

Zahrňte do svého dne nějakou aktivitu, která je vám velmi příjemná. Pokud to nepomáhá, vyhledejte psychologa nebo alespoň někoho, komu se můžete svěřit se svými starostmi. U bolestí hlavy zase vyzkoušejte zvýšený příjem tekutin a hořčíku. Uvolňujte ztuhlé svaly na masážích. Podstatné stejně zůstává, abyste omezili zátěž, která vám tyto stavy způsobuje. Jestliže to nepomáhá, opět bude třeba vyhledat odborného lékaře. Ten bude nutný u stavů deprese a úzkosti. Obzvlášť pokud by tyto stavy byly doprovázeny sebevražednými sklony.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47