Trápí vás kvasinky? Rady, díky kterým budou gynekologické obtíže minulostí

 Zdraví 
22. září 2018 10:07 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S kvasinkami byste měli začít bojovat včas Depositphotos
V žádném případě nejde jen o letní problém, jak by se mohlo zdát. Některé ženy k nim mají zkrátka sklony. A ač s nimi bojují, jak to jde, nepříjemných projevů se nemohou zbavit. Velmi snadno se pak z obyčejné kvasinkové nemoci může stát chronická, což je už velký problém.

Jmenuje se Candida albicans a je to houba, která běžně žije v našem organismu už od narození. Vlastně by se dalo říci, že přežívá v harmonii s „dobrými“ kvasinkami. Jenže nejrůznější životní situace způsobí, že se přemnoží a začne škodit. Pak začínají problémy.

Co jsou zač?

Kvasinky jsou vlastně běžnou součástí flóry pochvy. Samy nemusejí vést k onemocnění, dají se do pohybu až v případě narušení rovnováhy na poševní sliznici - teplé a vlhké počasí, nadměrné pocení, více cukrů, nesprávná intimní hygiena, koupání v neznámé vodě či příliš chemicky ošetřeném bazénu. Pak může vzniknout takzvaná mykóza.

Takový zánět se projevuje úporným svěděním a pálením jak zevního genitálu, tak pochvy. Svým průběhem přinášejí často společenské i psychické problémy. Akutní onemocnění se léčí čípky, mastmi a tabletami souhrnně označovanými jako antimykotika. Jsou sice účinná, ale mykózy se přesto časem mohou znovu objevit.

Nezdravý životní styl

Na vině jejich množení je mnoho faktorů. Ať už jde o užívání antibiotik, antikoncepce, nevhodnou stravu nebo stres. Nejhorší je, když se pak všechny tyto rizikové faktory zkombinují. Kandidózy však mohou vzniknout i z nezdravého životního stylu a nevhodného stravování. Jedním z největších problémů je cukr ve stravě. Žijeme v době, kdy cukru a různých výrobků z něj jíme nadměrné množství.

Když se pak kvasinky v těle usadí, cukru vyžadují více a více. My pak nemůžeme odolat a tuto stravu jim denně a v čím dál větším množství dál dodáváme. Tím kvasinky množíme dál a dál. Následkem toho jsme pak unavení, protože kvasinky produkují toxiny, které oslabují náš imunitní systém. A tím se vlastně dostáváme do začarovaného kruhu. Mezi další nevhodné potraviny pak patří umělá sladidla, ocet, alkohol, obiloviny, droždí či uzeniny.

Přelstěte je stravou

Ideální cestou, jak dostat kvasinky opět do rovnováhy, je celková očista těla. Její součástí musí být i odkyselení, protože kvasinky v zásaditém prostředí nemohou fungovat. V jídelníčku proto nesmí chybět luštěniny, jogurty s živými kulturami, ryby, kvalitní za studena listované oleje, vejce, kukuřičná mouka, jáhly, pohanka, proso, bambusové klíčky a spousta čerstvé zeleniny a menší množství ovoce.

Zde se ideálně vyhýbáme příliš sladkým druhům. Vhodné jsou i některé byliny, které bychom do svého denního režimu měli zařadit. Ať už do jídelníčku nebo pitného režimu. Jako nejvhodnější se pro tento účel jeví mladý ječmen, chlorella nebo spirulina, kopřiva, vojtěška, heřmánek, měsíček, sléz, řepík, bříza, fenykl, benedikt,  puškvorec, medvědí česnek, vřes, truskavec, černý bez, tužebník, lopuch či jitrocel.

Mladý ječmen pomůže nejen v boji proti kvasinkám

Mladý ječmen patří mezi takzvané superpotraviny, které jsou nám k dispozici jako pomocníci pro zdraví a vitalitu. Tuto zázračnou rostlinu můžete jednoduše pěstovat i doma. Jak na to a k čemu je mladý ječmen dobrý, se dočtete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod