Blahodárné účinky tibetské houby

 Zdraví 
28. ledna 2017 07:46 / Marie Popelková
  4
📷
1 fotografie v galerii
Kefírová houba je doslova léčivý zázrak z Tibetu. Shutterstock
Tato prastará kefírová kultura pochází z tibetských i kavkazských hor. Zde byla odedávna využívána k fermentaci mléka, které šlo uchovávat i bez ledničky. Stalo se také snadno stravitelným a mělo ozdravný účinek na organismus, což platí dodnes.

Tibeťanka nebo také tibetská kefírová houba je zvláštní organismus přežívající v mléce. Živí se laktózou a během růstu uvolňuje do vznikajícího kefíru léčivé a tělu prospěšné látky. Je nenáročná na své životní podmínky a k jejímu pěstování nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky.

Účinky na zdraví

  • Originální zrnka, zvaná jako tibetská či kavkazská houba, mají v podobě kvašeného nápoje prokázané blahodárné účinky na organismus:
  • Působí blahodárně na trávení, pročišťují trávicí systém, pomáhají při zácpách a nadýmání.
  • Brzdí alergické reakce organismu a tak ulevují při alergii a pomohou pomoci při ekzémech.
  • Působí proti otokům, urychlují léčbu zánětů
  • Podporují imunitní systém ve správné funkci (zdravá střeva a trávení jsou pro imunitu a celkové zdraví zásadní)
  • Působí preventivně proti mnohým civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu v krvi apod.
  • Mléčné bílkoviny i cukry se stanou působením kefírové kultury snáze stravitelné.
  • Působí proti překyselení organismu, čímž jej harmonizuje a dodává mu vitalitu (překyselení organismu paradoxně nezpůsobují potravin kyselé, ale naopak sladké).

Jak pěstovat tibetskou houbu

Příprava tibetské houby: 
1. Kultury tibetské houby zaslané v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice.
2. Tibetskou houbu zalijte 200-250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko).
3. Občas dejte houbám více "najíst" a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku - tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, když houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají.
4. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo do několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz.
5. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.

Po 24-48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x-2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.

Užívání tibetské houby:
Vzniklý jogurt/kefír pijte pokud možno každý den ráno nalačno. Podle některých doporučení by po měsíci měla následovat týdenní přestávka, ale není to nutné. Tibetskou houbu můžete užívat libovolně dlouho.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky