Bolí vás prsa? Zjistěte, v čem je zakopaný pes

 Zdraví 
07. října 2019 11:01 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolest prsou může vyvolat i banalita  Depositphotos
Máte občas citlivá prsa a lámete si hlavu, co by to mohlo způsobit? Nemusíte se hned děsit, že máte nějakou nemoc, může jít i o pouhou banalitu. Zjistěte, co může být příčinou bolestivosti ňader.

Bolí vás prsa, jsou citlivá na dotek nebo v nich pociťujete tlak. Nemusí jít o nic vážného, přesto pokud jde o velkou či dlouhodobou bolest, obraťte se na svého lékaře. Zkuste si ohmatat svá ňadra, abyste zjistily, zda na některých místech neucítíte malé bouličky. Nezapomeňte si občas zajít na preventivní vyšetření na mamograf. Pokud máte nad čtyřicet pět let, uhradí vám ho pojišťovna.

Máte fibrocystická prsa

Nemusíte se bát, nejde o nich závažného. Fibrocystické onemocnění prsu znamená, že máte v prsou dutinky naplněné tekutinou. Podle pohmatu máte ňadra tužší. Nejde o žádnou smrtelnou chorobu, ale kvůli tomu vás mohou bolet prsa.

Nejcitlivější prsa patrně máte v době před menstruací. Bolesti se s věkem trochu zvětšují a jejich vyvrcholení očekávejte v období menopauzy. Někteří odborníci předpokládají, že fibrocystická prsa jsou náchylnější k výskytu rakoviny prsu. To však ještě nutně neznamená, že ji máte nebo budete mít. 

Přeháníte to s kávou

Pijete kávu několikrát denně? Možná byste ji mohly omezit. Konzumace velkého množství kofeinu může totiž způsobovat bolet prsou. Týká se to hlavně žen, které trápí fibrocystické onemocnění prsu. Zkuste si dávat během dne méně kávy a uvidíte, zda bolest ňader alespoň trochu ustoupí.

Nesedí vám podprsenka

Možná se budete divit, ale prsa vás mohou bolet kvůli podprsence, která vám nesedí. Možná v ní máte moc napěchovaná ňadra, takže vás může tlačit. Může vás trochu potrápit i tvrdá kostice. Drátky prsa škrábou.

Pokud vás podprsenka stlačuje a škrtí celý den, nemůžete se divit, že vás bolí prsa. Nejvíce trpí ženy s větším poprsím, které si přejí své bujné vnady zkrotit a pořídí si raději menší podprsenku. To je špatně, nechte svá prsa volně dýchat.

Dáváte si do těla cvičením

Začaly jste nedávno cvičit, nebo sportujete častěji? Chodíte si do posilovny dávat do těla? Chcete mít vytvarované tělo a děláte vše proto, abyste měly svaly? Intenzivní cvičení dá tělu zabrat. Pod mléčnými žlázami máte svaly, které momentálně namáháte.

Ve svalech se vám může nahromadit kyselina mléčná a díky tomu vás mohou prsa nějakou chvíli bolet. Dále čtěte: Trpíte kvasinkovými infekcemi? Vsaďte na přírodní prostředky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod