Podzim je ideální čas na vnitřní očistu důležitého orgánu

 Zdraví 
10. října 2019 16:46 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Játrům bychom měli na podzim a v zimě věnovat dostatečnou pozornost Shutterstock
Léto se spoustou čerstvého ovoce a zdravého pohybu na čerstvém vzduchu je dávno pryč. Tělo si však zaslouží péči v každé roční době. Zvlášť když kratší a chladnější zimní dny přinášejí nejen více polehávání, ale také hříchů ve stravování. Je zkrátka nejvyšší čas na vnitřní očistu.

Abychom podzimní období využili k obnovení sil před nadcházející zimou, musíme tělu dopřát dostatek kvalitních potravin a vyhnout se všem jedům, které během roku mnohdy hojně konzumujeme. Alkohol, kouření, uzeniny, špatně vyvážená strava, stres, nedostatek pohybu. Existuje řada faktorů, které naše játra zatěžují a brání jim ve správné funkci. A že některé z nich, zejména pak alkohol, je mohou i trvale poškodit není žádným tajemstvím. 

Pryč s únavou

Játrům se přezdívá čistička organismu, a proto bychom jim měli na podzim a v zimě věnovat dostatečnou pozornost. Díky dobře fungujícím játrům může tělo lépe bojovat s všudypřítomnými bacily a infekcemi. Že každou zimu také zápasíte s nedostatkem energie? I to je důvod soustředit se na zdraví tohoto orgánu. Játra se totiž podílejí na přeměně živin na energii.

Zásady detoxikace jater přírodní cestou

  • Vyřaďte polotovary a instantní jídla.
  • Nepoužívejte potraviny plné konzervantů, barviv a jiných chemických látek.
  • Nejezte rafinované cukry.
  • Omezte nebo vynechte bílé pečivo.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Vedle čisté vody pijte čaj.
  • Jezte dostatek zeleniny.
  • Věnujte se oblíbeným pohybovým aktivitám a po nich hodně odpočívejte

Ostřopestřec a játra

Ostropestřci mariánskému se říká také „Stříbrný bodlák“ nebo „Kristova koruna“. Je to silný antioxidant, který je schopen regenerovat játra a stimulovat jejich správně fungování. Při užívání ostropestřce však buďte opatrní. Každé tělo je jiné a na nové byliny, s kterými se setkává poprvé, může reagovat bouřlivě. Při vnitřní očistě tedy postupujte pomalu, abyste si proces nezkomplikovali například zažívacími problémy. Ty se při užívání ostropestřce vyskytují jen vzácně, přesto se snažte detox neuspěchat.

Detox se nesmí uspěchat

  • Respektujte nejen dávkování, ale i doporučenou délku užívání a situace, ve kterých byste měli pro očistu volit jiné metody.
  • Pozor, ostropestřec si nemusí rozumět s hormonální léčbou, léky na snížení hladiny cholesterolu nebo s přípravky užívanými při diabetu.
  • Opatrně by k jeho užívání měly přistupovat také těhotné a kojící ženy.

Co čekat od očisty organismu?

Při správném provedení očisty organismu můžeme očekávat nejen zlepšení kondice a celkového pocitu pohody, ale také úbytek hmotnosti. Nejčastější signály, že vaše játra nejsou v pořádku. V žádném případě je neignorujte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47