Už jste ochutnali kaki? Prozradíme, jak sladké ovoce plné vitaminů vybrat i správně jíst

 Zdraví 
08. prosince 2019 15:00 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vzhledem je kaki podobné rajčeti Depositphotos
Na pultech našich obchodů se stále častěji setkáváme s cizokrajnými plody, které buď vůbec neznáme, anebo si s nimi nevíme rady, jak je konzumovat. Jedním z takových plodů je kaki. Je plodem listnatého stromu, který se jmenuje Tomel japonský. V současnosti se pěstuje hlavně v subtropickém pásu po celém světě.

Kaki je sladké bezpeckovité ovoce, někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou až téměř červenou barvou. Má blahodárný vliv na naše zdraví. Srovnáván bývá s tvarem rajčete. Velikost plodu kaki je okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g. Používá se jak volně, jako kterékoli ovoce, nebo také v kuchyni.

Jak ho nakupovat

Plody kaki se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná tvrdá kaki nechat dozrát. Nejlépe na misce nebo v košíku při pokojové teplotě. Dozrání trvá cca dva týdny (záleží na koupeném ovoci, většinou se však dá koupit i téměř zralé). Tmavé kruhy v dužině nejsou na závadu, jedná se o zhuštění fruktózy.

Jak ho konzumovat

Kaki se může konzumovat bez i se slupkou. Slupka je však poněkud tuhá, a proto zejména dětem v tomto stavu nechutná. Proto si jej raději oloupejte a snězte jenom dužinu. Pro zpestření si ho můžeme pokapat limetkovou nebo citronovou šťávou.

Kaki a zdraví

Kaki má vysoký obsah energie, protože až 20 % hmotnosti tohoto exotického ovoce tvoří cukry. Díky tomu se může kaki snadno stát velmi energetickou zdravou svačinou. Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie). Dále kaki obsahuje velké množství vlákniny. Z vitaminů a minerálních látek kaki obsahuje vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Plod obsahuje cca 66 % vody.

  • Díky svým prospěšným látkám působí kaki protizánětlivě a protirakovinně.
  • Zralé plody jsou rovněž zdrojem taninů, které jsou někdy označovány za přírodní antibiotikum a působí detoxikačně.
  • Kaki působí blahodárně na trávení, imunitní systém a také pomáhá při kardiovaskulárních obtížích.
  • V neposlední řadě je kaki také skvělým zdrojem vlákniny. Kaki jako většina druhů ovoce obsahuje hlavně sacharidy a poměrně vysoký podíl vody. Výhodou je, že neobsahuje téměř žádný tuk, zato je bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
  • Kaki má celkem vysoký obsah vitaminu C, takže je vhodný pro přirozené posílení imunity. Vhodná je také konzumace při psychické zátěži, jelikož zmírňuje dopady stresu a nervozity. Navíc povzbuzuje metabolismus a působí proti únavě. O nejzdravějším ovoci jsme psali zde.

Kaki v kuchyni

Předností tohoto ovoce je jeho všestrannost, dá se využít jak ve sladkých, tak i slaných pokrmech. Hodí se do salátů nebo k masu. Připravit se z něj dá i skvělá zavařenina třeba v kombinaci s vanilkou nebo se hodí do smoothies. Chuťově připomíná cukrový meloun, hrušku a broskev. Výhodou je, že se dá konzumovat i se slupkou, pokud vám to vyloženě nevadí.

Nabízíme 2 recepty pro inspiraci

Chutney z kaki

Chutney (čti “čatní”) je v podstatě kořeněná hustá omáčka, kterou lze připravit z ovoce i zeleniny a využít ji pak můžete prakticky ke všemu. Skvěle se hodí zejména k masovým pokrmům. Kaki je ovocem pro chutney přímo stvořeným.

  • 2 kg kaki
  • 3 lžíce oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce zázvoru
  • 1 červená kapie
  • 2 dl ananasový džus
  • 1 dl vinného octa
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • hrst makadamových ořechů

Kaki oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Očištěnou cibuli a kapii nakrájejte na jemno. V menším hrnci si rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli. Poté přidejte zázvor a kapii a společně restujte asi 2 minuty. Dále přidejte cukr a nechte zkaramelizovat a hned poté vlijte ocet a nechte ho odpařit. Nakonec do směsi vmíchejte kaki a krátce provařte. Zalijte džusem, přidejte koření a zlehka osolte.

Celou směs vařte přibližně 30 minut, dokud se neodpaří veškerá tekutina. Na úplný závěr chutney odstavte z plotny a smíchejte s opraženými nasekanými ořechy.

Smoothie s kaki

Kaki je velmi zdravé a často se zařazuje také do nejrůznějších diet. Díky tomuto smoothie receptu podpoříte svou imunitu, pomůžete zdravému trávení a navíc si pochutnáte.

  • 1 zralé kaki
  • 1 zralý banán
  • lžička chia semínek
  • 1 hrníček kokosového mléka

Kaki (můžete ale nemusíte loupat) a oloupaný banán nakrájejte na kousky a rozmixujte výkonným mixérem do hladka. Poté postupně přilévejte kokosové mléko a společně vše umixujte. Pokud se vám smoothie bude zdát příliš sladké, můžete přidat kapku citronové šťávy, pro zdraví přisypat chia semínka a případně osvěžit čerstvými bylinkami.

Lahůdkou pro dospělé je kaki zalité griotkou nebo jiným lehkým alkoholem.

Pozor na alergickou reakci. Tak jako u ostatních druhů ovoce je třeba ho nejprve vyzkoušet. Ale právě na kaki bývá alergie velmi sporadická.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve