V jaké poloze byste měli správně spát a proč tomu tak je

 Zdraví 
08. prosince 2020 09:41 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zádech se doporučuje jen krátkodobé ležení Depositphotos
Místo, kde se skryjete před problémy a načerpáte síly - to by měla být vaše ložnice. Především postele tvoří nejdůležitější součást nábytku v domácnosti. A protože platí – jak si kdo ustele, tak si lehne, poradíme vám, jak si lehnout.

Zatímco malé děti by měly spát na břiše a zásadně bez polštáře, dospělým se spaní na břiše příliš nedoporučuje. Když už, tak v tzv. „stabilizované poloze“, tedy trochu na břiše a současně trochu na boku. Spaní na břiše je zcela nevhodné pro lidi, kteří trpí bolestmi beder. „Zejména maminky po porodu nebo ženy s prohnutým pasem a vystrčeným zadečkem by při spaní na břiše měly mít pod pupkem polštářek, který zakřivenou bederní páteř vyrovná,“ upozorňuje fyzioterapeutka Kateřina Votková.

Levá je lepší

Podle tradiční medicíny je ideální polohou pro zdravý spánek leh na pravém boku. Pravá ruka je pokrčená na polštáři a levá volně spočívá na boku. Srdce je při této pozici výš než játra a krev i energie může volně cirkulovat.

Jogíni upozorňují i na to, že se při lehu na pravém bohu zprůchodní více levá nosní dírka, která je spojována s měsíční energií. Tím, že se dostane levá nosní dírka do dominance, podpoří se tok této měsíční energie, která v těle prohlubuje zklidnění. Měsíční energie je také spojována s ženskou chladivou energií. Spánek na pravém boku prohloubí kvalitu spánku, a tím podporuje regeneraci celého těla během něj.

Ani pravá není špatně... 

Ovšem není vždy vše jednoznačné. I mezi odborníky se najdou rozdílné názory. Zatímco východní medicína preferuje ležení vlevo, západní fyzioterapeuti se spíše přiklání na stranu pravou. I když při ní se více tlačí na srdce... I tady tedy platí individuální přístup a vnímat své vlastní pocity.

Základem je postel

Ať už spíte na levém či pravém boku, zásadní je postel. V dávné minulosti spali lidé jen na holé zemi. Postupně si místo na spaní různě vylepšovali. Zejména kůží zvířat, dekami a později také dřevěnou lavicí. Skutečnou postel měli zpočátku jen ti nejzručnější a později ti nejbohatší. 

Nyní však vlivem stresu, náročného způsobu života a nízké fyzické aktivity stále více lidí trpí nespavostí a bolestí zad, proto je důležité, aby si právě v ložnici vytvořili co nejoptimálnější prostředí. K tomu je zapotřebí především kvalitní postel, rošt a matrace. Při jejich výběru musíte především zohlednit svou hmotnost a další individuální požadavky. Pokud se v noci často budíte, může to mít i další příčiny. Psali jsme také: Zanedbáváte spánek? Riskujete tím své zdraví víc, než si asi myslíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod