Zařaďte do jídelníčku nejzdravější maso. Jehněčí je dietní a má výborný vliv na naše tělo

 Zdraví 
07. prosince 2020 11:50 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Jehněčí patří k velmi zdravým pokrmům Depositphotos
O konzumaci masa se vedou vleklé spory. Jako u všeho i zde platí, že všeho moc škodí. Ale pokud si chceme dopřát maso, pak které? Máme doporučení, které možná překvapí.

Hned na začátek musíme říci, že k nejzdravějším masům se řadí rozhodně jehněčí, tedy maso mladých ovcí a beranů do stáří jednoho roku. Vysvětlíme si proč.

Co maso obsahuje

Jako každé maso, obsahuje i jehněčí mnoho bílkovin. Jejich podíl u jehněčího je ještě vyšší než u jiných druhů. Vedle toho zde najdeme spoustu vitaminů řady B. Samozřejmostí je B12, který najdeme jen v živočišných produktech, ale jsou zde i další „béčka“. Velmi přínosný je například i B1. Není ale zdaleka sám. Jehněčí má značné množství omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které jsou velmi potřebné pro zdraví. Nezanedbatelný je podíl železa, které je snadno vstřebatelné a konzumace jehněčího ovlivňuje i hospodaření těla se zinkem, což je stopový prvek, který v naší populaci dost chybí.

V čem nám jehněčí prospěje

Vitamin B12 vstupuje do široké plejády procesů, které se v těle odehrávají. Ovlivňuje mozkové funkce, ale i různé další metabolické pochody. Zmiňovaná B1 zase pozitivně působí na nervy a funguje proti únavě. Železo je nutné pro krvetvorbu, zinek ovlivňuje stav sliznic, hojení ran a u mužů ovlivňuje produkci spermií. Omega mastné kyseliny zlepšují stav našich cév a chrání nás před infarkty a mrtvicemi. Protože je v jehněčím velmi malý podíl tuku, jsou libové části vynikající pro redukční dietu, pro děti, sportovce, těhotné ženy a všechny, kterým záleží na dobrém zdravotním stavu. Jehněčí podporuje funkci štítné žlázy a nadledvinek.

Doporučení

Je jasné, že oproti drahému jehněčímu, které se k nám poveze přes lán světa odkudsi z Nového Zélandu, je lepší si koupit kvalitní místní jehněčí od chovatele. Většina farem se pyšní buď přímo bio produkcí nebo sice nemají certifikát bio, ale jehně obvykle nic než mateřské mléko a trávu nejí. Jehňata také nejsou tak cítit jako starší kusy skopového. Jednotlivé části se dají upravovat různými způsoby, ale asi nejčastější je pečení, ke kterému se hodí především kýta, hřbet nebo plecko. Jehněčí můžete také grilovat. Dáváte-li přednost dušení, lze použít také. Zejména na úpravu boku nebo kolene. Doporučená četnost konzumace je dvakrát týdně. Prostřídávat jehněčí bychom tak měli s rybami, které jsou také velmi zdravé, jak jsme o tom psali v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Felix Slováček je až neuvěřitelně vitální: S partou přátel navštívil lyžařské středisko v Cavalese....

Styl

Trendem letošního roku je japonský střih Hime cut. Tento jemný, elegantní a zároveň extravagantní účes...

Tech

Archeologický objev pod hradem Loket: Pozůstatky z 11. století odhalují dávnou historii