Překyselení organismu je nebezpečnější, než si myslíte. Trápí mnoho lidí

 Zdraví 
04. prosince 2020 11:10 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Dlouhodobé překyselení organismu má velmi negativní vliv na naše zdraví Depositphotos
Už i někteří lékaři se shodují, že důvodem různých civilizačních chorob a zdravotních potíží může být překyselení organismu. Jeho nejčastější příčinou je moderní způsob života, nevhodná strava či nahromaděný stres a duševní zátěž. Vede k dalším zdravotním potížím, nemocem, ale lze se ho s trochou vůle zbavit.

Člověk trpící acidózou se cítí celkově vyčerpaný, trpí bolestmi hlavy, vypadávají mu vlasy, má kruhy pod očima, celulitidu a koleduje si o další zdravotní potíže. Neříká vám to něco? To jsou ovšem jen příklady projevů, které může překyselený organismus mít.

Pro lidské tělo je zásadní, aby si udržovalo správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu. Vyrovnaný poměr mezi kyselými a zásaditými látkami je základem pevného zdraví. Dokonce se traduje, že při zachování acidobazické rovnováhy nejde významně onemocnět. Harmonie je prevencí proti virům, bakteriím, ale i nekončící únavě. Ovšem většina z nás o rovnováze nemůže ani mluvit.

Příčiny překyselení

  • špatná strava – nadbytek bílkovin, cukru, nasycených mastných kyselin, bílé mouky, přejídání
  • nedostatečný příjem tekutin
  • zlozvyky – kouření, alkoholismus, nedostatek pohybu, povrchní dýchání, nepravidelné a rychlé stravování
  • neprožité emoce – nahromaděná duševní zátěž v podobě zloby, agrese, ale i smutku či stresu

Proč je nebezpečné

Pokud v organismu dojde k překyselení, začne se v něm dařit nežádoucím mikroorganismům, které vylučují odpadní látky, čímž snižují vstřebávání minerálů a bílkovin, což tělo významně oslabuje. Dochází také k narušení buněčné regenerace, trávení, ale i vylučování toxinů. Tělo je pak neustále unavené a k regeneraci potřebuje mnohem více odpočinku. V neposlední řadě může acidóza způsobit celou řadu závažných onemocnění.

Nemoci z překyselení

Dlouhodobé překyselení organismu nutně vede k osteoporóze, ochabnutí svalů a jejich únavě, jelikož si odebírá vápník z kostí. Rovněž je ohrožena funkce imunitního systému. Tělo se snaží kyselin zbavit prostřednictvím kůže, a proto se při překyselení často objevují ekzémy, akné, vředy, vyrážky, ale i otoky. Pokud se tělu nedaří kyselin zbavit nebo je neutralizovat, ukládají se v žilách, játrech, srdci nebo tukových tkáních. Takováto skladiště kyselin se pak objevují v podobě cyst, polypů či například nádorů.

Nejčastější příznaky

Možná se budete divit, co všechno může značit, že je vaše tělo překyselené. Napočítáte-li u sebe více příznaků, je pravděpodobné, že se acidóza týká i vás. Může se projevovat bolestmi hlavy, svalů, zad či páteře, aknózní či suchou svědivou pokožkou, alergií a kopřivkou, ale i vypadáváním vlasů či lámáním nehtů. Často se objevují také zubní kazy, kruhy pod očima, závratě, zácpa, celulitida, pachuť v ústech a pálení žáhy. Překyselený organismus se projevuje i studenýma rukama a nohama, ztuhlostí kloubů, častým nachlazením a celkovou slabostí.

Jak s ním bojovat

Zbavit se moderního stylu života je velmi náročné, jelikož je nám vlastní. Co ale změnit lze prakticky ze dne na den, je strava. Zařaďte do jídeníčku více zeleniny, avokáda, ananasu, papáji nebo obyčejných jablek. Důkladně žvýkejte, omezte cukr na minimum, vzdejte se alkoholu, tabáku a omezte kávu a černý čaj. Jezte pomalu, pravidelně a s rozmyslem. Dalším pomocníkem v boji proti překyselení je sport. Stačí si denně dopřát svižnější procházku, při které budete zhluboka dýchat. Správné dýchání ovlivňuje zdraví víc, než si myslíme.

Místo horké vany volte pravidelně studenou či vlažnou sprchu. Studená až ledová voda totiž výborně bojuje s překyselením organismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008