Nízký tlak dokáže potrápit. Bojujte s ním změnou životního stylu

 Zdraví 
01. prosince 2020 07:39 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nízký krevní tlak se projevuje motáním hlavy a únavou Depositphotos
O vysokém tlaku se hovoří častěji než o nízkém, protože představuje velké riziko pro vznik kardiovaskulárních chorob. Nízký tlak však může být také nebezpečný. Trpí jím zejména lidé v mladším věku. Ohrožuje nejvíce ženy. Život s ním rozhodně není příjemný. Můžete to však změnit.

Nízký tlak poznáte podle toho, že vám hodnoty klesnou pod 110/70 mm Hg. Snížení tlaku způsobuje nedostatečné okysličení mozku. Projevuje se závratěmi, pocity na omdlení, velkou únavou či studenými končetinami. Nebezpečný může být v případě, že nekontrolovaně omdlíte. Můžete se během toho i zranit. Nízký tlak se léčí léky jen ve výjimečných případech. Naštěstí však existují způsoby, kterými ho můžete pravidelně zvyšovat.

Vstávejte pomalu

Nízký tlak se často projeví ve chvíli, kdy rychle vstanete z postele či ze židle. Většinou se během toho lidem zamotá hlava a musí se něčeho přidržet, aby nespadli. „Pokud náhle vstanete, dojde k nahromadění krve v žilách trupu a nohou, to způsobí snížení krevního návratu, pokles srdečního výdeje a přechodné snížení krevního tlaku,“ tvrdí kardiolog Jiří Krupička. Když víte, že se vám motá hlava, když se zvednete, buďte ke svému tělu šetrní a vstávejte pomalu.

Věnujte se výkonnostnímu sportu

Pokud vás nízký tlak trápí často, začněte se věnovat sportu a budete se cítit výrazně lépe. Zapomeňte však na pomalá a protahovací cvičení. Nejvíce vám pomůže sport, který vám v těle rozproudí krev. Během toho se totiž lépe okysličí mozek, takže se vyhnete motání hlavy. Ideálně se zaměřte na běh, posilování, aerobik či plavání. Trénujte několikrát týdně.

Otužujte se

Když se vám po ránu motá hlava, jděte se hned osprchovat. V pravidelných časových intervalech střídejte teplou a studenou vodu. Díky tomu se vám rychle rozproudí oběhový systém. Navíc se lépe proberete ze spánku a budete mít více energie.

Dodržujte pitný režim

Dodržování pitného režimu je důležité hned z několika důvodů. Mezi ně se řadí právě nízký tlak. „Je nutné udržovat správnou hydrataci organismu a vyhýbat se situacím, které pokles krevního tlaku potencují – dlouhé stání nebo nadměrné pocení,“ vysvětluje kardiolog Jiří Krupička. Dehydratace nízký tlak ještě zhorší, takže nezapomínejte během dne hodně pít. Prospěje vám zejména minerální voda. Vypijte minimálně jednu sklenici hned ráno.

Upravte si svůj jídelníček

Změna jídelníčku vám může pomoci nízký tlak zvýšit. Konzumujte potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny. Ráno můžete snídat sýry, vejce či jogurty. Jezte častěji, ale v menších dávkách. Nevyřazujte ze svého jídelníčku sůl, protože přirozeně zvyšuje tlak. Neměli byste jíst příliš přesolená jídla, ale nevyhýbejte se jí. Dále čtěte: Náhlé bušení srdce může značit vážný zdravotní problém.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47