Kaštanová mouka vás zbaví únavy a stresu!
Jak se vyrábí
Mouka se vyrábí a mele z kaštanů sušených v průměru 16 dní při teplotě 47°C a následně oddělených od slupky.
Vlastnosti mouky
Mouka z jedlých kaštanů je přirozeně bezlepková, takže ji bez obav mohou konzumovat i celiaci a lidé citliví na lepek.
Plody kaštanovníku setého jsou bohaté na vitamín C (mají srovnatelný obsah jako např. citróny). Obsahují také kyselinu listovou, která je důležitá pro ženy, které chtějí otěhotnět, jsou těhotné (je významná pro zdravý růst a vývoj plodu) nebo které kojí. Kaštan je bohatý i na minerální látky –mangan je důležitý pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k vyššímu riziku onemocnění cukrovkou. Měď vás chrání před chudokrevností, ztrátou pigmentů či vypadáváním vlasů. Narušena bez ní může být i tvorba a kvality kostí a vaziva. Draslík vás zase zbaví únavy a stresu.
Obsahují malé množství jednoduchých cukrů (většinu tvoří polysacharidy a zejména pak škroby), které dokáže tělo vstřebávat a nedochází ke kolísání hladiny krevního cukru.
Důležitý je i obsah kyseliny linolové (esenciální Omega-6 mastné kyseliny) a kyseliny alfa-linoleové (esenciální Omega-3 mastné kyseliny), které jsou zodpovědné za správnou funkci nervového systému a tedy i mozku, kardiovaskulárního systému a také za produkci hormonů a imunitu.
Na co se používá
Kaštanová mouka má nasládlou chuť a příjemnou vůni, je proto vhodná k přípravě sladkých moučníků, pečiva i chleba. Ve Francii ji používají také při vaření a zahušťují s ní polévku či omáčku. V Americe se kaštanovou nádivkou plní krocan. Kaštanovou moukou lze nahradit až 25 procent mouky pšeničné. Jídlo tak bude rázem zdravější.
Cena a dostupnost
Kaštanovou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou a v prodejnách bio potravin. Koupit ji samozřejmě můžete i přes internet. Počítejte ale s tím, že její cena je podstatně vyšší oproti mouce pšeničné. Za 400 gramů zaplatíte okolo 150 korun.
Recept
Můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept na Castagnaccio, což je oblíbený kaštanový dort.
Ingredience na 4 porce: 250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančový kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olivový olej, sůl.
Postup: Rozinky si namočíme do vody, aby nabobtnaly. Poté je smícháme s prosetou kaštanovou moukou a vodou, přidáme pomerančovou kůru, fenyklová semínka a asi polovinu množství pinových semínek. Promícháme a přidáme špetku soli. Do formy vymazané olivovým olejem nebo vyložené pečícím papírem nalijeme těsto a posypeme zbývajícími piniovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 20 minut. Po upečení koláč pocukrujeme a můžeme podávat.
Znáte kaštanovou mouku? Máte nějaké vyzkoušené recepty? Podělte se s námi o ně!