Alternativní mouky: Slyšeli jste o jablečné?

 Zdraví 
21. dubna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jablečná mouka je dokonce český vynález, na který máme patent! Shutterstock
Tak jako se ze zralého a suchého obilí vyrábí mletím obilná mouka, tak se ze zralých, kvalitních jablek vyrábí mouka jablečná. Je přirozeně bezlepková, má nasládlou chuť a je zdrojem zdraví prospěšných látek. Využívá se především k přípravě moučníků.

Jak se vyrábí

Jablečná mouka se vyrábí z celých jablek, které se nakrájí a usuší. Usušené se rozemelou na potřebnou hrubost, tím je jablečná mouka hotová a je bez dalších přísad. Při sušení je důležité dodržet správný technologický postup, aby si uchovala svou původní chuť, vitamíny, minerály a aroma. Jablka se například nesmí před sušením drtit. Každé jablko obsahuje okolo 85% vody. Pro výrobu jednoho kila jablečné mouky je tak zapotřebí téměř 10 kg celých jablek.

Vlastnosti mouky

Jablečná mouka je přirozeně bezlepková. Lze s ní nahradit jak běžnou mouku, tak lze použít jako přirozené sladidlo do každého receptu namísto cukru. Jablka obsahují ovocný cukr, který v pečivu často plně nahradí běžný cukr. Má výraznou nasládlou chuť i vůni a je zdrojem pozitivně působících antioxidantů a obsahuje vitamín C.

Na co se používá

Své využití najde především ve sladké kuchyni a při přípravě moučníků. Zda z těsta uděláte dortový korpus, pomerančové sušenky, ovocný koláč nebo i zajímavě chutnající bramborové placky je jen na vás. Určitě každý objeví další možnosti uplatnění a zpracování. Má výraznou nasládlou chuť i vůni a je ideální i do jogurtů nebo musli. Moučníky z jablečné mouky jsou trvanlivé!

Cena a dostupnost

Jablečnou mouku seženete především na internetu v různých velikostech balení. Tak třeba 300g sáček seženete pod sto korun.

Jak ji vyrobit doma

Omytá a nakrájená jablka usušte buď v sušičce nebo troubě do sucha. Vysušená jablka poté umelte v mixéru do jemna. Z jednoho kilogramu jablek získáte zhruba 100 g mouky, ze kterých upečete celý dortový korpus. Pozor ale! Do mouky je potřeba přidat ještě trochu škrobu. Kolik a jakého, to je právě tajemství českého patentu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda