Nevyhýbejte se konzumaci příloh. Brambory obsahují nespočet živin a také dobře zasytí

 Zdraví 
21. května 2022 15:37 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nevyhýbejte se přílohám Unsplash
Brambory jsou jednou z nejzákladnějších surovin při konzumaci. Není vůbec složité je vypěstovat a hlavně – obsahují nespočet živin. Jaké přínosy mohou mít na vaše zdraví?

Zlepšují trávení

Brambory obsahují rezistentní škrob, který má vysoký podíl na zlepšování trávení. Jakmile se dostane do tlustého střeva, konzumují ho tělu prospěšné střevní bakterie. Ty ho následně přeměňují na butyrát mastné kyseliny. Dle studie butyrát snižuje zánět tlustého střeva, ale také posiluje jeho obranyschopnost. 

Plné vitamínu

Brambory jsou neskutečným zdrojem spousty vitamínů a minerálů. Především slupka obsahuje nejvíce vitaminů, proto se doporučuje konzumovat brambory celé. Samozřejmě závisí na dané odrůdě, každá disponuje jiným nutričním obsahem.

Jedna brambora bez slupky poskytne více než 40 % doporučené denní dávky vitamínu C, asi polovinu vitaminu B6 potřebného na den a mnohem více draslíku než banán. Brambory rovněž obsahují množství hořčíku, vápníku a kyseliny listové.

Obsahují antioxidanty

V bramborám nalezneme sloučeniny (flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny), které působí jako antioxidanty. Jejich funkcí je neutralizovat potenciální zdraví škodlivé volné radikály. Pokud se hromadí, způsobují chronická onemocnění jako je cukrovka, rakovina nebo srdeční choroby. Studie dokonce dokazuje, že barevnější brambory oproti bílým disponují až 4x více antioxidanty. 

Mimořádně zasytí

Brambory jsou výživné, zdravé a také vás skvěle zasytí. Takové potraviny jsou vhodné k hubnutí nebo regulaci konzumování, jelikož potlačují pocit hladu. Spekuluje se o tom, že protein, inhibitor bramborové proteinázy 2 (PI2), přítomný v bramborách, omezuje chuť k jídlu.

Autorský článek, další zdroj: healthline.com 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve