Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to snadno!
Chuť na sladké ohrožuje ženy víc než muže. Něžné pohlaví je emotivnější a sladké jídlo je spojené právě s emocemi. Stavy, kdy dostaneme chuť na sladké, přicházejí neočekávaně, nárazově a způsobuje je malé množství cukru v krvi či jeho kolísání. Co s tím?
1. Sladké nahradí i endorfiny
Týká-li se chuť na sladké nějakého zlozvyku, třeba jako stresové situace, odborníci doporučují soustředit se na jinou aktivitu a nepřemýšlet o svých slabostech. Ideální je pohyb. Aktivita může totiž konzumaci sladkých hříchů nahradit! Během jakéhokoliv sportu se vyplaví endorfiny, tedy hormony štěstí, které, zjednodušeně řečeno, sladké nahrazují. Navozují totiž obdobný pocit.
2. Oslaďte si život zdravěji
Pokud je vaše chuť na sladké tak silná, že ji nedokážete ovládnout, rafinovaný cukr nahraďte trochou medu, který má aspoň lepší výživovou hodnotu, i když obsahuje dost energie. Vyzkoušet ale můžete i žvýkačky bez cukru.
Co se týče náhradních sladidel, odborníci neustále debatují, zda ano či ne, nicméně v malém množství jejich konzumace nevadí. Tak si jimi čas od času oslaďte čaj nebo kávu. Rázem se chutě na laskominy zmírní.
Umělá sladidla se ale dají nahradit i těmi přírodními. Třeba taková stévie (buď v květináči či ve formě prášku) má podstatně větší sladivost než cukr, ovšem téměř nulovou energetickou hodnotu. Na parapetu v kuchyni moc místa nezabere a přežvykování jednoho jejího lístku v případě nouze nestojí téměř nic.
3. Mějte po ruce vhodné ovoce či zeleninu
Chuť na sladké lze potlačit konzumací potravin s nízkým glykemickým indexem, který udává, jak rychle přechází cukr z potraviny do krve. Pokud se tyto potraviny jedí pravidelně, udržují krevní cukr v optimální hladině po celý den, takže mozek ani žaludek si nemá na co stěžovat. Ovšem špatné nejsou ani jako poslední záchrana. Které ovoce je sladké, ale postavě neuškodí? Vhodné jsou jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky. Podobně ale funguje také grapefruit, hořká čokoláda ze 70% kakaa, arašídy, vlašské ořechy, okurka, paprika, brokolice, rajče nebo zelí.
Tip: Pokud se vaše nezvladatelné chutě týkají pouze touhy po tabulce čokolády, zřejmě vám chybí hořčík. Doplňte ho formou tablet nebo vhodných potravin. Hořčík je obsažen například v banánech, meruňkách, malinách, ananasu, datlích, špenátu, tuňáku a podobně.