Atopický ekzém trápí čím dál tím více lidí. Jak je možné zmírnit jeho příznaky?

 Zdraví 
01. května 2019 12:48 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ekzém většinou provází nepříjemné svědění Shutterstock
Atopický ekzém je dlouhodobé nebo opakovaně se vracející kožní onemocnění, které postihuje především kojence, děti a mladistvé, ale i dospělé. Trpí jím až 20 % populace. Úplné vyléčení ekzému v současné době není možné. Vhodnými přípravky a dodržováním určitých doporučení lze příznaky a projevy nemoci zklidnit.

Nejčastěji je atopický ekzém spojován s nedostatečnou tvorbou tuků ve vrchní vrstvě kůže, čímž je narušen její přirozený ochranný film. Kůže je suchá, zarudlá či popraskaná, některá místa mohou i mokvat. Společným projevem je pak svědění až pálení, v důsledku čeho je kůže, zejména u dětí, často rozškrábaná. Do oděrků, které tím vznikají, se velmi snadno zanese infekce.

Atopický ekzém má sice dědičný základ, ale existují některé potraviny (ořechy, citrusy, mléko a mléčné výrobky) nebo jiné alergeny (zvířecí srst, pyl nebo prach), které působí jako "spouštěč" tohoto onemocnění. Je proto vhodné se jim v co nejvyšší možné míře vyhnout.

Zásady, kterých by se měli atopici držet

Pokud chcete projevy ekzému minimalizovat, je třeba dodržovat určitá pravidla.

1. Zbavte se alergenů

Spouštěčem atopického ekzému bývají často alergeny. Ekzém se zhoršuje hlavně v prašném prostředí nebo při kontaktu se zvířaty nebo pyly. Abyste zjistili, který alergen je problematický právě pro vás, je třeba vyhledat alergologa nebo dermatologa.

2. Mazat a mazat

Postižená místa je potřeba velmi často promazávat, abyste nahradili chybějící ochrannou tukovou vrstvu kůže. Krémy by neměly obsahovat parabeny, parfémy či jiné dráždivé látky. Vhodné jsou přípravky s bílým ichtyolem nebo zinkem, které kůži zklidní.

3. Vyhněte se saponátům

Běžné domácí saponáty z drogerie obsahují velké množství syntetických tenzidů, které narušují přirozený ochranný film kůže a můžou ji zbytečně dráždit. Pořiďte si raději šetrnější ekologické přípravky.

4. Dodržování hygieny

Při osobní hygieně určitě upřednostněte sprchu před vanou - čím kratší čas kontaktu s vodou, tím lépe pro kůži. Ani příliš horká voda při sprchování není vhodná.

5. Pozor na sprchové gely

Podobně jako saponáty i sprchové gely mohou kůži dráždit. Nejenže můžou být silně parfemované, ale obsahují i detergenty, které narušují přirozenou ochranu pokožky. Poohlédněte se po mýdle bez obsahu detergentů nebo oleji do sprchy.

6. Vybírejte vhodné oblečení

I vaše oblečení nebo také povlečení postele může ovlivnit stav vaší kůže. Pod umělými materiály pokožka nemůže přirozeně dýchat a více se potí, což znamená, že je pak živnou půdou pro bakterie a kvasinky, které stav ekzému zhoršují. Pokuste se tedy nosit oblečení s co nejvyšším podílem přírodních materiálů, jako jsou len, bavlna, nebo vlna.

7. Správná výživa

Dbejte na to, abyste ve své stravě měli dostatečné množství vitaminů a minerálů, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. Doplňte svůj jídelníček čerstvým ovocem a zeleninou, obzvláště s obsahem vitaminů A, C a E, či betakarotenu. Nezapomínejte také na pitný režim.

8. Vyhněte se stresu

Stres je často zmiňován jako nejvýznamnější "spouštěč" atopického ekzému. Dopřejte si proto dostatek odpočinku či pobyt v přírodě.

Léčba ekzému přírodní cestou

Atopický ekzém se můžete pokusit zkrotit i pomocí přírodních produktů.

Bahenní lázeň

Kosmetické bahno je možné zakoupit domů, anebo si na proceduru zajít do salonu. Existují různé masky či bahenní zábaly pro celé tělo. Bahno obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků jako draslík, hořčík, brom, železo, sodík, vápník a další.

Rašelina

Jedná se o rozložené zbytky odumřelé trávy, bylin a kvetoucích rostlin, které jsou staré řadu let. Rašelina používaná pro léčbu atopického ekzému se většinou vybírá z rašelinišť u přírodních pramenů, protože je díky tomu obohacená také o soli a prospěšné kyseliny – např. křemičitou, tříslovou, jantarovou nebo mravenčí.

Sůl z Mrtvého moře

Při pobytu u  moře je často evidováno znatelné zlepšení atopického ekzému. Je známo, že různé lokace mají na atopický ekzém různě silné účinky. Jako nejvíce prospěšné je považováno Mrtvé moře díky unikátně vysokému obsahu soli. Výtažky z mrtvého moře můžete pokožce dopřát také prostřednictvím nejrůznějších kosmetických přípravků.

Konopný olej

Olej získaný lisováním semínek technického konopí je bohatý na vitaminy A, D a E. Navíc obsahuje nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) v ideálním poměru pro lidský organismus. Konopný olej svým uživatelům dále přináší chlorofyl, fytosteroly a minerály, velmi dobře se vstřebává pokožkou a má schopnost harmonizovat stav kožních buněk, vyrovnávat hydratační, lipidovou i pH rovnováhu pokožky, obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a zvyšovat odolnost pokožky vůči negativnímu působení okolního prostřední. Navíc je hypoalergenní a dá se výborně kombinovat s dalšími rostlinnými extrakty a  oleji. Právě proto jsou přípravky z  konopného oleje vyhledávány atopiky, lidmi s ekzematickou pokožkou, velmi citlivou pokožkou a dalšími kožními problémy. Jedná se totiž o velmi šetrný způsob péče, který nezahrnuje syntetická léčiva, jako jsou například kortikoidy. O dalších léčivých olejích jsme psali zde.

Myrha

Sladce vonící bylina byla odedávna používána jako kosmetický prostředek. Je velmi vhodná pro aplikaci na kůži atopiků, protože usnadňuje regeneraci pokožky při zánětech a problémech s plísní. Často ji naleznete v masážních olejích, jelikož vykazuje silné terapeutické účinky.

Panthenol

Často bývá používán na popáleniny a jako prostředek pro ochranu kůže. Panthenol, odborně kyselina pantothenová, má příznivý vliv na pružnost pokožky, její regeneraci a mladistvost. Dámy ve vyšším věku jej často aplikují na kůži, aby předešly vzniku hlubokých vrásek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008