Zajímavý fígl, díky kterému jednoduše připravíte perfektně křehké těsto na pizzu

 Recepty 
29. července 2019 18:08 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pizza může být jednoduchá a zdravá Shutterstock
Asi znáte ty situace, kdy chystáte pizzu, ale nezvolíte správné těsto a výsledkem je něco jiného, než jste chtěli. Máme zajímavé vylepšení, které vám zajistí chutné těsto s minimem úsilí.

Existuje široká škála různých těst na pizzu. Některé recepty vyžadují dlouhou přípravu, jiné jsou rychlé, ale výsledkem je obvykle tvrdá podešev, která se nedá ukousnout. Kynuté těsto promění zase občas pizzu v jakýsi slaný koláč. Přitom existuje jednoduché řešení.

Východiskem je jednoduché těsto

Základem pro výrobu opravdu dobré pizzy je těsto, které je samo o sobě snadné na přípravu. Původní recept předpokládá smíchání 250 gramů mouky s 1,5 dcl vody, šest lžícemi olivového oleje nebo i jiného rostlinného oleje. Počítá se s přidáním trochy soli a zhruba půl sáčku prášku do pečiva. Těsto se dobře promíchá a na vysypaný plech či do vysypané formy se rozmačká a roztáhne, aby nebylo příliš tlusté. Navrch se klade to, co máte rádi – záleží na vás, jakou pizzu si připravujete. Potíž je, že se snadno stane, že se těsto vysuší a stane se obtížně konzumovatelné.

Použijte celozrnnou mouku

Fígl, který je opravdu funkční, a přitom zcela jednoduchý, spočívá v použití celozrnné mouky. Můžete použít špaldu, případně i jiné druhy. Výsledkem je mnohem křehčí těsto, které se krásně láme, a přitom povyšuje pizzu na mnohem zdravější produkt.

Vyšší obsah vlákniny způsobuje, že se sacharidy mnohem pomaleji vstřebávají. Navíc dochází k úpravě trávení a mnohem vyšší je i obsah minerálních látek.

Tipy na přípravu

Chcete-li stejně jednoduše pokračovat i s pokrytím pizzy, doporučujeme jednoduchý recept, kdy povrch pizzy potřete rajským protlakem. Navrch dáte šunku nebo slaninu. Rozložíte rajčata na drobná kolečka a také cukety. Posypete provensálským kořením nebo jiným kořením, které vám chutná. Nakonec rozložíte na povrch plátkový sýr. Dáte péct do velmi rozpálené trouby. Při teplotě 250 stupňů Celsia pečete asi 15 až 20 minut. Do půl hodiny tak máte kompletní jídlo. Pokud byste chtěli jiný tip, zkuste slaný koláč podle článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47