Vitamínová bomba která nesmí chybět na vašem stole! Zatočí s mnohými neduhy a dokonce zpomalí demenci
A díky čemu je tedy červená řepa tak jedinečná?
Barviva, která červená řepa obsahuje, jsou silnými antioxidanty, které brání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a zároveň vykazují protizánětlivé a detoxikační účinky. Právě díky těmto vlastnostem může červená řepa nejen chránit buňky proti vzniku nádorového bujení, ale zároveň urychlit detoxikaci třeba alkoholu játry.
Červená řepa je také velmi prospěšná zejména pro kardiovaskulární systém. Bylo prokázáno, že konzumace šťávy z červené řepy má díky vysokému obsahu dusičnanů dva významné fyziologické účinky na lidský organismus. Za prvé rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a umožňuje větší průtok krve a za další ovlivňuje svalové tkáně, čímž se snižuje množství kyslíku potřebné pro svaly v průběhu fyzické činnosti. Kombinované účinky mají výrazný dopad na provádění fyzických aktivit tím, že zvyšují toleranci vůči zátěži. Šťáva z červené řepy také zvyšuje průtok krve do mozku, což může u starých lidí zpomalovat postup demence.
Řepa je rovněž cenným zdrojem železa. Proto se její konzumace doporučuje jedincům trpícím anémií neboli chudokrevností.
Řepa odvede výbornou službu při regulaci vaší hmotnosti. Má velmi nízký obsah kalorií, obsahuje nulové množství cholesterolu a velmi málo ostatních tuků. Její výživová hodnota vychází zejména z vlákniny, vitaminů (A, beta-komplex – kyselina listová, B3, B5, B6 a B12, C), minerálů (železo, mangan, sodík, hořčík) a již zmíněných antioxidantů.
Zkrátka červená řepa je doslova vitamínová bomba pro vaše tělo.