Připravte si doma dokonalý smažák. S těmito tipy vám už nikdy nevyteče
Na povrchu křupavý, dozlatova opečený sýr, který se po naříznutí a napíchnutí na vidličku táhne do dáli. To je sen každého milovníka českého smažáku. Jenže jak jej udělat doma, aby z něj nebyl spíš měkký, olejem obalený, vyteklý blaf? Existují triky, které vám možná unikly a se kterými budete vždy úspěšní.
Vyberte správný sýr
První, čím můžete kvalitu smaženého sýra ovlivnit, je bezpochyby výběr sýra. Kupujte vždy čerstvý sýr, žádný předobalený mražený polotovar, o jehož původů nevíte vůbec nic.
Aby vám při kousání nevrzal mezi zuby, vyhněte se nákupu sýrů s označním light. Nejlepší smažený sýr vykouzlíte, když použijete sýr eidamového typu s alespoň 40 % tuku. Na obalování se nejlépe hodí zhruba centimetrové plátky.
Nešetřete na obalu
Dbejte rovněž na kvalitu mouky, strouhanky a vejce, tedy všech ingrediencí pro přípravu trojobalu. Jestli obalíte sýr nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance, nebo si připravíte z vejce a mouky těstíčko, ve kterém sýr obalíte a nakonec ho dáte do strouhanky, je jen na vás. Na kvalitu hotového pokrmu to nemá vliv. Co ale vliv má, je počet obalování. Aby se vám sýr na pánvi neroztekl, obalte ho dvakrát. A to se vším všudy.
Pokud nemáte rádi tlustou krustu, můžete místo hladké mouky použít polohrubou. Krusta bude tenčí, ale zato pevnější.
Do mrazáku s ním
Abyste si pojistili, že usmažíte opravdu ten nejlepší smažený sýr, který nevyteče dřív, než do něj na talíři říznete, udělejte s ním ještě jednu věc. Zmrazte ho. Jednoduše vezměte obalený sýr, vložte ho do pytlíku nebo do krabičky a na deset nebo dvacet minut ho uložte do mrazáku. Na pánvi pak bude déle trvat, než se sýr dostane do tekutého stavu, což je přesně to, co potřebujete.
Rada na závěr
Bojíte se, že když pánev pořádně rozehřejete, sýr vám zaručeně vyteče? Opak je pravdou. Pánev rozpalte, přidejte olej a ve chvíli, kdy začne olej lehce probublávat, přichází váš čas. Olejem nešetřete, nalijte ho na pánev klidně centimetrovoou vrstvu. Smažte zhruba minutu na každé straně, zkrátka dokud nezezlátne. Poté vyndejte na ubrousek, nechte okapat a podávejte. Psali jsme také: Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají.