Osvojte si pár jednoduchých triků, díky kterým vaše vlasy přežijí zimu bez úhony

 Krása 
06. prosince 2020 16:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlasy v zimě hodně trpí Pixabay
Zima dává vlasům pořádně zabrat. Neprospívá jim ani ledový vítr, ani suchý vzduch ve vytopených místnostech či tlusté vlněné čepice. Pokud ale chcete, aby vaše hříva přečkala zimu bez úhony, stačí se naučit pár jednoduchých triků.

Nejdůležitější je si své vlasy hýčkat. Když se budete o svou kštici dobře starat, odmění se vám tím, že bude vypadat dobře. V zimě mají vlasy spoustu nepřátel, musíte tak vědět, jak jim vzdorovat.

Suchý vzduch

Jedním z nejvážnějších problémů, s nimiž se v zimě vlasy a pokožka hlavy potýkají, je suchý vzduch. Na suchý vzduch narazíte jak ve vytopených místnostech, tak i venku. Platí totiž, že čím je vzduch chladnější, tím je vlhkost vzduchu nižší - a s tím jde ruku v ruce zvýšená snaha vzduchu absorbovat vlhkost z okolí. Vlasy pak mohou působit mdlým dojmem a také pokožka hlavy je citlivější.

S poklesem teploty o každý stupeň snižují mazové žlázy produkci kožního mazu o 10 %, až ji při minus 8 °C zcela zastaví. Také tlusté vlněné čepice mohou vytvořit nepříjemné klima pro vlasy i pokožku hlavy, což ve výsledku způsobuje svědění. Existuje jen jeden způsob, jak namáhaným vlasům v zimě pomoci - hýčkejte své vlasy i pokožku hlavy šetrnou péčí a produkty s intenzivní péčí.

Správný šampon je základ

V zimě rozhodně neuděláte chybu, pokud si pořídíte šampon pro suché vlasy. Postará se o znormalizování stavu pokožky hlavy. Používání šamponů na mastné vlasy totiž může způsobit, že se budou mastit ještě více. Jejich účinek je totiž založen na částečném vysušování, které pro mrazivé období není vhodné. Pokud hledáte obzvláště šetrný šampon na zimu, hledejte klidně ty dětské, přírodní s nižším obsahem syntetických látek nebo ty s označením wintercare. A myslete i na to, že v zimě je lepší umývat vlasy méně častěji, a to maximálně 2-3krát týdně.

Důležitá je výživa i hydratace

Pokud nepoužíváte kondicionéry celoročně, zima je vhodný čas zařadit je do své běžné péče o vlasy. Pomohou uhladit povrch vašich vlasů a navrátí jim lesk. Také byste měli sáhnout po intenzivně vyživujících maskách na vlasy a dopřát vlasům vlasové regenerační zábaly. Hydratační vlasové masky uhladí roztřepené konečky a vrátí vlasům jejich lesk a poddajnost.

Pro vyšší účinek můžete zkusit do vlasové masky zamíchat pár kapek oleje (arganového, avokádového, ricinového, mandlového nebo rozmarýnového) nebo použijte na vlasový zábal přímo 100% kokosový olej. O tom, jak přírodní oleje dokáží vlasům pomoci, jsme psali zde. Vlasy lze vyživovat i zevnitř, zásobujte proto tělo potravinami bohatými na zinek, jód, železo, křemík a omega-3 mastné kyseliny. 

Jak zkrotit poletující vlasy

V důsledku suchého vzduchu a nošení vlněných čepic vlasy trpí a mnoho žen v zimě potrápí nepříjemné elektrizování vlasů. Proto je důležité, abyste používaly takovou péči, která vlasům zajistí potřebnou míru hydratace.

Používáte-li vlasovou žehličku, měly byste na vlasy vždy nejprve nanést speciální ochranný přípravek. Vlasové žehličky nikdy nepoužívejte na mokré vlasy - voda by se v nich zahřála až k bodu varu a napáchala by nesmírné škody.

Buďte o něco tmavší. Blondýnky by v zimě měly zvolit odstín o něco tmavší. Působí to přirozeněji a k vlasům je to šetrnější. Zesvětlování je totiž ke struktuře vlasů nešetrné a vlasy vysušuje.

Neutralizovat elektrický náboj vlasů dokážou kartáče s pozlacenými hroty. Stejného účinku obvykle dosáhne i kartáč s přírodními štětinami, který i správně uhladí povrch vlasů.

Pokud máte problém poletující nebo jinak neposlušné vlasy zkrotit, spolehněte se na produkty proti zkadeřavění vlasů.

Zkuste použít bezoplachovou masku. Bezoplachové přípravky o vaše vlasy nejen pečují, ale také kolem nich vytvářejí tenký film, který je ochrání před nepříznivými vlivy zimního vzduchu.

Klasickým řešením je lak na vlasy, který má také antistatický účinek. Nastříkejte jej ze vzdálenosti 20 až 30 cm a rukama rozprostřete po vlasech. A je po statickém náboji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve