Randění brzy začne probíhat úplně jinak. Virtuální realita jde děsivě rychle kupředu

 Ostatní 
11. července 2021 09:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Randění brzy začne probíhat z headsetem na hlavě Pixabay
Virtuální realita technologicky postupuje rychle kupředu, a tak poměrně brzy nebude výjimkou, že místo do příjemné kavárny vyrazíme na rande prostřednictvím domácího headsetu. Ale bude to tak pro nás dobře a je to eticky správně?

On-line seznamování, které je v posledních letech velmi oblíbené a pro mnohé dokonce jedinou příležitostí, jak si najít partnera, má mnohá úskalí. Velmi často jdeme na rande s někým, kdo svůj profil značně vylepšil a na skutečné schůzce je pak pro nás zklamáním. A to by právě mohla samotná virtuální realita odstranit.

Virtuální realita by dokonce dokázala vykouzlit pocit doteku

Na rozdíl od on-line seznamování by virtuální realita přinesla jasný smyslový zážitek. Lidé by byli schopni vidět, slyšet a potenciálně dokonce napodobit pocit doteku svého protějšku pomocí tzv. epidermální VR. Díky tomu bychom mohli sledovat chování druhého člověka v reálném čase, a lépe ho tak poznat.

A co víc, v dalších formách virtuální reality bychom si také mohli pohrát s vlastním vzhledem, a to výběrem jakéhosi avatara. Díky tomu bychom se mohli rozhodnout, že se na virtuálním rande ukážeme v naší reálné podobě, nebo na takové rande půjdeme třeba o pár let mladší. Ale pak už to vlastně není moc realita, že ano...

Sociální psychologie totiž zná pojem nazývaný přenos excitace, při kterém lidé chybně vyhodnocují vzrušení, které cítí z toho, že dělají něco vzrušujícího. Jinými slovy adrenalin z randění ve virtuální realitě by mohl být příčinou našeho špatného odhadu druhé osoby a našeho nadšení pro ni.

Virtuální realita umožní i rande s utajeným poradcem

Randění ve virtuální realitě bude brzy disciplína, která nejspíš nadchne spoustu lidí. Otázkou ale je, zda takové randění může přinést lepší výsledky než dnes již klasické on-line seznamování. Zdá se, že problémy s upravenou realitou, které jsou dnes typické pro on-line seznamky, virtuální realita nijak nevyřeší.

Nabídnout by ale mohla například virtuální rande s utajeným koučem, který by za vás posoudil, zda se k vám vaše rande hodí. Využití neviditelných koučů ale zjevně vyvolává etické otázky ohledně toho, zda a kdy by měla být jejich přítomnost odhalena ostatním, zkrátka jde tak trochu o podvod.

Randění ve virtuální realitě je nicméně poměrně blízko, je jen otázkou času, kdy přenosy dat budou natolik rychlé, aby takové randění umožnily. Zda to ale bude změna k lepšímu v časech, kdy stále méně lidí je schopno reálného kontaktu a seznamování, je diskutabilní už nyní. Dále čtěte: Pokud se bojíte tmy, může za to především váš mozek.

Zdroj info: PsychologyToday.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod