Naučte smrkat dítě ještě před prvním rokem života. Začněte ve vodě a zkuste hru se zrcadlem

 Děti 
04. února 2022 10:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýma u malých dětí může přerůst až v zánět dutin Depositphotos
Rýma je nepříjemná nejenom pro dospělého, ale co teprve pro malé dítě. U dětí může rýma přejít až v zánět dutin či středního ucha. Proto je důležité malé pacienty naučit správně smrkat. Jak na to?

I když nám dospělým přijde, že smrkání je naprosto běžná věc, kterou se dítě dokáže naučit prakticky samo, není tomu tak. Pro malé dítě je velmi těžké pochopit princip smrkání. Jak mu to co nejlépe vysvětlit?

Začněte ve vodě

S výukou smrkání je vhodné začít už ve věku 8 až 10 měsíců. To je období, kdy děti velmi často začínají napodobovat své starší sourozence nebo rodiče. Vhodným pomocníkem se v tomto případě může pro vás stát voda, kde děti učíme vydechovat do vody – ústy i nosem. Vezměte si na pomoc různé předměty, které položíte na hladinu a dítě do nich fouká, nebo pomocí brčka dělejte do vody bubliny. Tuto naučnou hru dělejte v období, kdy je dítě zdravé a vyspané. Pokud má rýmu, nebude to pro něj nic příjemného.

Hra se zrcadlem

Vděčným pomocníkem je také zrcadlo nebo okenní tabule, na jejichž plochu dítě dýchá ústy, a tím je zamlží. A stejně tak můžete zkusit zadýchat zrcadlo nosem. Na zamlženou plochu si poté může namalovat obrázek.

Legrační zvuky

Zkuste si udělat ze smrkání legraci. Mačkejte dítěti v krátkých intervalech při vydechování nos. Ozve se legrační frkání. Dítě to bude bavit, takže si to bude chtít vyzkoušet znovu a znovu. Tím tak nenásilně trénuje a lépe si zafixuje výdech a začne se na něj soustředit. A čím silněji bude vydechovat, tím budou zvuky legračnější.

Bublifuk nosem

Kdo by nemiloval bublifuk. Právě tato jednoduchá hračka skvěle poslouží při trénování výdechů. Ovšem vyfouknout bublinu pusou je jedna věc, ale nosem, to chce opravdu hodně šikovnosti a tréninku. Samozřejmě nezapomínejte každou snahu náležitě pochválit. 

Každou zvlášť

Drtivá většina dětí, pokud už se naučí smrkat, tak rovnou z obou dírek naráz. To ale není úplně dobře, protože přitom dochází k zaléhání uší. Proto je mnohem lepší naučit děti smrkat vždy napřed z jedné nosní dírky a pak z druhé. 

Veselé kapesníky

Jakmile už se rýma u dítěte objeví, zkuste mu koupit různé barevné a veselé kapesníky, do kterých bude dítě rádo smrkat. Důležité je, aby měly označení soft, které jsou šetrné k dětským nosíkům.  Nepřítelem je rýma, ale ještě větším nepřítelem je totiž odřený nos. Důležité je, abyste své dítě naučili, že posmrkaný kapesník je nutné po použití vyhodit a nenechat jej povalovat všude možně. Při rýmě také zkuste osvědčené prostředky pro uvolnění ucpaného nosu, o nichž se dočtete zde.

Zdroj: fisher-price.com, wikihow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve