Stále se vám nedaří docílit bílých zubů? Zkuste vypustit tyto potraviny

 Krása 
09. listopadu 2017 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tmavnutí nebo změnu odstínu zubní skloviny způsobují různé potraviny a nápoje Shutterstock
Mít krásné bílé zuby, které rozzáří váš usměv, je sen mnoha lidí. Zároveň bílý úsměv o člověku něco vypovídá a zanechává dobrý první dojem. Stále nemůžete dosáhnout bílého efektu a dodržujete správné zásady čištění zubů? Pak se zkuste zaměřit na potraviny, které vaši snahu zhoršují.

Abyste dosáhli bílých zubů, je potřeba si odepřít konzumaci některých potravin.

Něco je genetika, něco barviči

Určité procento barvy vašich zubů udává i genetika, ale také vaše životospráva.

Čaj, černý především

Čaj je považován za zdravé pití, ale zároveň způsobuje skvrny na vašich zubech. Zubní lékaři říkají, že čaj, zejména základní černé odrůdy, může způsobit skvrny více než káva. Některé studie říkají, že i bylinné a bílé čaje mají potenciál nahlodat sklovinu a způsobit zabarvení zubů.

Pozor na omáčky

Pozor si dejte předevím na tmavé omáčky (sojová, kari, rajčatová), které jsou pro vaše zuby barvičem. Zvažte buď světlé omáčky s menší pravděpodobností zabarvení zubů, nebo si po jídle vyčistěte zuby a snižte tak riziko zabarvení zubů. Jak si správně čistit zuby, jsme psali zde.

Energetické nápoje

Energetické nápoje obsahují kyseliny. Ty nejsou jednak pro zuby zdravé a navíc je zabarvují.

Nedávný výzkum zjistil, že silně kyselé nápoje, stejně jako energetické nápoje, mohou narušit zubní sklovinu a připravit půdu pro vznik skvrn. Při fyzické aktivitě raději omezte příjem energetických nápojů. Raději než energické nápoje zkuste vodu.

Bílé víno

Jistě jste již slyšeli, že červené víno vám barví zuby. Důvodem je obsah kyselin a barvivo tanin. Ale co již není tak známé, je, že bílé víno obsahuje větší množství kyselin a že může způsobovat tvorbu skvrn.

Bobulovité ovoce

Tato skutečnost vás jistě nepřekvapí, tak jak zanechávají fleky na oblečení, tak i na zubech. Jedná se především o borůvky, ostružiny, granátová jablka, třešně a další. Šťávy a koláče z těchto plodů mohou také způsobit skvrny. 

Soda, kola a jiné limonády

V celém článku zmiňujeme, že nejvíce barví zuby kyseliny. Takové kyseliny můžete najít i v limonádách a ne jenom v těch barvených, ale dokonce i limonádách světlé barvy.
Kyselost sycených nápojů je tak intenzivní, že se vlastně vyrovná kyselině v baterce. Mnohé z těchto nápojů obsahují navíc ještě aromatické látky, které zesilují erozivní účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod