Co způsobuje šedivění vlasů a jak se mu bránit? Objevte recept starých Číňanů

 Krása 
10. ledna 2019 13:10 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Můžeme se šedinám vyhnout? Shutterstock
Stejně jako vrásky, tak i šedivé vlasy jsou viditelným a jasným znakem toho, že čas se nedá zastavit a my jednoduše stárneme. A to je fakt, s kterým se nedá nic dělat.

Je to součást života a někdo to dokonce může brát jako krásnou součást života. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co ve skutečnosti způsobuje změnu barvy vlasů? A zamýšleli jste se někdy i nad tím, jak takovému šedivění zabránit?

Jak předcházet šedinám

Pokud bychom se chtěli přiučit správné péči o naše vlasy, mohli bychom nahlédnout do každodenních rituálů Číňanek, které jsou známé nejen péčí o pleť, ale i o své vlasy.

Faktory způsobující šedivění vlasů

Je běžné, že naše vlasy ztrácejí pigment a stávají se tak šedivými. Znají to dámy hlavně po třicítce. Nicméně není nic výjimečného, ​​když si pár bílých vlasů na hlavě najdete i v dřívějším věku. Proč tedy dochází ke ztrátě pigmentu nacházejícího se ve vlasových folikulech?

Nedostatek vitamínů

Nedostatek vitamínu B6, B12, vitamínu D nebo E mohou přispět k předčasnému šedivění. Nedostatek těchto vitaminů ovlivňuje pigmentaci, proto při doplnění těchto vitaminů může dojít k obnovení původní barvy vlasů

Genetika

Je jasné, že každý z nás si nese jinou genetickou výbavu. S tím nic nenaděláme. To je i jedním z důvodů, proč někdo začne šedivět ve velmi mladém věku a naopak u některého šedesátníka nenajdete ve vlasech šedivý vlas.

Oxidační stres

Oxidační stres způsobuje nerovnováhu, a to v případě, kdy antioxidanty nejsou dostačující k potlačení účinků volných radikálů. Při nadměrném působení volných radikálů dochází ke ztrátě pigmentu v pokožce, což v konečném důsledku může ovlivnit i konečnou barvu vlasů.

Kouření

Studií bylo prokázáno, že kuřáci mají 2,5krát vyšší tendenci zešedivět mnohem dříve než nekuřáci.

Časté používání barev na vlasy

Chemické barvy na vlasy mohou přispět k předčasnému šedivění, protože mnohé z nich obsahují škodlivé složky, které snižují tvorbu melaninu. Jedná se hlavně o peroxid vodíku, který je součástí mnoha barev na vlasy. O tom, jak zamaskovat první šediny, jsme psali zde.

Jaké byliny zmírní šedivění?

Není vůbec překvapující, pokud řekneme, že šedivění vlasů můžete zmírnit a dokonce zcela zvrátit i prostřednictvím bylinek.

Rdesno mnohokvětá

Z velkého množství bylinek se pozastavíme hlavně u jedné, a tou je bylina s názvem rdesno mnohokvětá.

Jde o populární čínskou bylinku, jejíž účinky se využívají již po staletí. Obsahuje velké množství minerálů, polyfenolů a dalších účinných látek, které mají regenerační a omlazující účinky. Číňané věří, že právě tato bylina dokáže vlasům navrátit jejich původní barvu, protože působí jako silný antioxidant, který brání vzniku šedin.

Černý sezam

Další bylinou, která se v souvislosti se šedinami spojuje je černý sezam, který obsahuje poměrně velké množství železa, fosforu, vápníku a dalších důležitých prvků, které zlepšují krevní oběh, vyživují vlasy a zlepšují funkci vnitřních orgánů. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47