Co způsobuje akné na zádech a rady, jak se jej zbavit

 Krása 
28. listopadu 2020 08:29 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Akné na zádech je poměrně častým problémem Depositphotos
O problémech s akné na zádech se mluví jen velmi málo, přitom jde o poměrně rozšířený problém. A je potřeba ho léčit stejně jako běžné akné na obličeji.

Proč se ale nechtěné pupínky objevují tak často na zádech a co se s tím dá dělat?

Co způsobuje akné na zádech

"Akné na zádech může být způsobeno hormonálními změnami, ale často se objevuje také kvůli potu, který může zvyšovat určité bakteriální populace na pokožce a předurčovat ji k většímu výskytu akné,“ říká dermatoložka Kavita Mariwalla.

Mezi další faktory, které podle Dr. Mariwally může způsobit akné na zádech, patří fakt, že na mytí zad často zapomínáme, nebo se nesprchujeme ihned po cvičení nebo nějakém sportovním výkonu.

Proto se s akné na zádech potýkají jak dospívající, tak rovněž i aktivní dospělí. Navíc se s pupínky na zádech vypořádáváme složitěji než s těmi na obličeji, protože pokožka na zádech je silnější a různé léčivé produkty do ní pronikají složitěji.

Jak se akné na zádech zbavit

Dr. Mariwalla doporučuje používat tělové mycí prostředky na bázi benzoylperoxidu, které uvolní póry a ošetří stávající pupínky. Pokud navíc sportujete a nemáte možnost se ihned osprchovat, pak si záda alespoň otřete vlhčeným čisticím ubrouskem. Na noc Mariwalla navrhuje namazat záda gelem proti akné.

Pokud ale máte pravidelně na zádech více jak deset pupínků, bude lepší, když se o léčbě akné poradíte s dermatologem, který vám možná předepíše nějaký silnější prostředek.

Je samozřejmě dobré naučit se tvorbě pupínků na zádech předcházet. Klíčem je správná hygiena zad. To znamená především pravidelné mytí zad a pokud jste se již přesvědčili o tom, že vaše záda jsou náchylnější k tvorbě akné, pak je raději rovněž preventivně ošetřujte gelem proti akné. Poslední pomůckou je také volnější oblečení, a to jak do práce, tak na sport. Dále čtěte: Jak bojovat s poblémy pleti, které způsobují roušky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod