Zvýšenému tvoření vrásek kolem rtů v zimním období je možné předcházet

 Krása 
20. listopadu 2020 11:15 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Dobře udržované rty jsou důležité v boji proti vráskám kolem pusy Depositphotos
Rty jsou vizitkou každého z nás a na jejich vzhledu poznáme, jak se o rty staráme. Zejména v zimním období je péče o ně velmi důležitá. Pokožka rtů je velmi tenká a jemná a potřebuje tedy zvláštní péči.

Více než pokožka obličeje jsou rty díky své jemnosti náchylnější k nejrůznějším problémům zejména při změnách teploty. Časté střídání tepla a zimy způsobují hlavně suchost nebo praskání rtů. Rty však mohou signalizovat také zdravotní potíže. Jak je udržet jemné a hebké a s jakými problémy rtů můžete zápasit, si přečtěte v následujících řádcích.

Suché rty

Nejčastěji se v zimě setkáváme s vysušenými rty. A pomoc je přitom tak jednoduchá. Stačí je častěji i během dne potírat balzámem, který se vejde do každé kabelky. Budete-li mít balzám neustále po ruce, vytvoříte na rtech ochrannou vrstvu, která jemnou pokožkou rtů ochrání.

Výhody balzámu

  • Balzám hydratuje nejen samotné rty, ale také pokožku kolem nich. Hydratací tak zamezíte vznik vrásek kolem rtů.
  • Pokožku rtů budete mít jemnou a celistvou. Ustoupíte od okusování suché kůžičky a vaše rty budou dokonalé.
  • Díky balzámu budou vaše rty vypadat plnější a smyslnější.
  • Hydratované rty se lépe vyrovnají s drobnými prasklinami nebo při poranění rtů.

Suchá kůže se šupinkami může však také signalizovat onemocnění. Většinou se jedná o nedostatek spánku nebo stresové období. Rovněž to může být známka nedostatku tekutin v těle. Dodržujte pitný režim i tehdy, když zrovna žízeň nepociťujete.

Rtěnky

Většina starších rtěnek a lesků na rty tyto vysušuje. Přestože se v současné době vyrábějí rtěnky, které nevysušují, určitě je nemáme všichni. O hydratujících rtěnkách jsme psali zde. Venku však raději používejte výše zmíněný balzám na rty, který je hydratuje a zvláčňuje. V zaměstnání si rtěnku pak už klidně můžete nanést.

Olizování

Rty si v zimě venku zásadně neolizujte. I když se vám zdá, že olíznutím rty zvláčníte, opak je pravdou. Olizované rty mají totiž ještě větší tendenci vysychat.

Nedovolte, aby vaše krásné rty vysušením rozpraskaly. Suchá pokožka rty stahuje a v budoucnu může způsobit i vrásky kolem rtů. Pravidelná hydratace vám naopak zajistí, že vaše rty budou vždy příjemné na dotek i na pohled.

Pálení rtů

Nejčastěji signalizuje začínající infekci – opar, nebo-li herpes. Jde o virové onemocnění rtů, které si v sobě nese každý z nás už od dětství a nemusí nám dělat dlouho žádné problémy. Jeho dramatické zhoršení nastává v době, kdy mu pomůžete propuknout v celé síle. Jsou to zejména stresové situace, snížení imunity nebo v létě i nadměrné vystavování sluníčku. Snad každý z náš si tento nepříjemný puchýřek na rtu vyzkoušel. A pálení rtů je jen první fází, druhý den se potýkáte s bolestivými puchýři, dále pak následuje mokvání, strup a praskání. Je to bohužel zdlouhavý proces.

První pomoc

Plátek citronu přikládejte okamžitě, jakmile pocítíte pálení nebo i svědění rtů, tedy ještě předtím, než vznikne puchýř. K nejstarším prevencím patří také jablečný ocet. Pokud jej však použijete už na mokvající puchýř, pořádně to pálí. Vysušit puchýřek můžete také pomocí čajového obkladu nebo zubní pasty.

Vyrážka na rtech

Většinou se nejedná o vážnější problém. Vyrážka vzniká právě kvůli olizování a okusování rtů. Snažte se tohoto zlozvyku zbavit zvláčněním rtů a bude po problému. V případě, že se zlozvyku nezbavíte, může dojít v těch horších případech až k ekzému.

Popraskané koutky

Nejčastější příčinou je nedostatek železa nebo vitaminu B. Stačí chybějící vitaminy doplnit a koutky přestanou praskat. A opět používejte častěji balzám na rty. Pomoci může i babská rada, použít na prasklý koutek ušní maz. Na první pohled nechutné, ale maz brání pronikání dalších infekcí do rány. Navíc je hořký, takže vás chuť na olíznutí poraněného rtu rázem přejde.

Afty

Jsou bolestivé a vznikají na vnitřní straně rtů v důsledku nedostatku živin, kterých v zimě přijímáme daleko méně než v létě, a také kvůli nesnášenlivosti lepku. Zařaďte do svého jídelníčku zeleninu a ovoce a přijímejte dostatek vody. Pokud se tohoto problému nemůžete dlouhodobě zbavit, navštivte lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47