Jak bezpečně urychlit opálení pokožky a získat krásný bronzový odstín

 Krása 
04. června 2021 13:02 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tělo tvoří melanin maximálně tři hodiny denně, nemá smysl být na slunci déle Depositphotos
Po chladných jarních měsících můžeme na vlastní kůži zase pocítit hřejivé sluneční paprsky. Málokdo netouží po krásném opálení, které dlouho vydrží. Rozhodně však není bezpečné vystavit své tělo slunci několik hodin denně. Pokud toužíte po urychlení opálení, aniž byste si spálili pokožku, řiďte se následujícími triky.

Každý člověk je jedinečný, což lze mimo jiné rozpoznat i na barvě kůže. Lidé se světlejší pokožkou mají málo melaninu a mohou se snadno spálit. Zpravidla jim trvá poměrně dlouhou dobu, než se hezky opálí. Jedinci, jejichž kůže produkuje více melaninu, to mají snazší.

Pokožka jim zhnědne rychleji, ale to stále neznamená, že jsou před slunečním zářením dostatečně chráněni. Spálit se mohou také. Předčasné stárnutí pokožky, dehydratace nebo vznik rakoviny hrozí při dlouhém vystavení slunečního záření všem. Přesto však lze opálení urychlit v rámci individuálních možností pokožky každého člověka a zároveň eliminovat rizika škodlivého slunečného záření.

Natírejte se opalovacím krémem s ochranným faktorem 30

Opálení pokožky neurychlíte tím, že se nenatřete opalovacím krémem. Kůže se spálí, zarudne, mohou se vám na ní objevit puchýře a začne se ošklivě loupat. Takhle si nejspíš krásné opálení nepředstavujete, takže se nikdy nezapomeňte namazat opalovacím krémem. Ideálně si zvolte ten, který bude mít SPF 30. Dokáže totiž většinou blokovat UVA i UVB záření, ale zároveň není ještě tak silný, abyste se neopálili.

Přidejte do svého jídelníčku potraviny, které jsou bohaté na lykopen a betakaroten

Lykopen a betakaroten patří do skupiny karotenoidů, které chrání pokožku před škodlivým UV zářením, což dokazuje i studie z roku 2011. Více si o ní můžete přečíst zde. A jako bonus urychlují opalování, ale musí být součástí vašeho každodenního jídelníčku. Karotenoidy najdete v rajčatech, vodních melounech, mrkvi, mangu, meruňkách nebo papáji.

Řiďte se podle tvorby melaninu

Melanin je pigment, který je zodpovědný za zbarvení pokožky. „Tvorba melaninu je časově omezená. U každého člověka jde o trochu jiné časové rozmezí. Průměrně se však jedná maximálně o tři hodiny denně,“ tvrdí dermatolog Nick Lowe.

Ve chvíli, kdy se melanin přestane tvořit, pokožka již nezhnědne. Opalovat se déle než dvě až tři hodiny denně na přímém slunci nemá smysl, navíc se tím zcela zbytečně vystavíte velkému riziku poškození pokožky. Nechoďte na slunce okolo poledne, kdy je sluneční záření nejnebezpečnější a pokožce hrozí riziko spálení. Opalujte se až po třetí hodině odpolední.

Vyhledávejte během dne stín

Možná vám bude připadat divné, že vám doporučíme, abyste v průběhu dne vyhledávali stín, když se chcete rychleji opálit. Tato taktika však nese ovoce. „Přestávky při pobytu na slunci sníží intenzitu UV záření a tím i riziko spálení. Pokožka dostane příležitost ke krátké regeneraci. Opálení bude vypadat lépe a také déle vydrží,“ říká dermatolog Frank Schwanke. Ke zkrášlování nepatří jen opalování, ale i nanášení make-upu. Zjistěte, jak ho uchovat v perfektním stavu i v horkém letním počasí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008