Zářivě bílé zuby si přeje snad každý. Hitem sociálních sítích je peroxid vodíku. Ne vždy je ale jeho použití bezpečné

 Krása 
04. května 2023 11:11 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Domácí bělení zubů je možné s produkty se správnou koncentrací peroxidu vodíku Depositphotos
Zářivě bílé zuby po vzoru hollywoodských celebrit chce mít každý. Ale protože profesionální bělení je poměrně drahé a běžné bělící přípravky z drogerie tak úplně nefungují, je nyní hitem sociálních sítí bělení zubů peroxidem vodíku. Ale je to vůbec bezpečné?

Otázek okolo peroxidu vodíku je vlastně víc. Dokáže vůbec peroxid vodíku zuby vybělit, a pokud ano, nedojde spíš k jejich poškození? Peroxid vodíku je totiž mírné antiseptikum, které se často používá k léčebným účelům, jako je prevence infekcí a léčba drobných řezných ran. Peroxid vodíku je ale také jednou z nejběžnějších přísad používaných k bělení zubů a lze ji nalézt v mnoha bělících produktech, jako jsou ústní vody, zubní pasty a sady pro domácí bělení.

Důvod, proč se peroxid vodíku používá v mnoha produktech na bělení zubů, je ten, že se rozkládá na menší molekuly, konkrétně vodu a kyslík, které uvolňují volné radikály, jež odstraňují skvrny ze zubů, a ty jsou pak bělejší. A to je i důvod, proč je v zásadě bělení zubů peroxidem vodíku bezpečné, ale jen za určitých okolností, respektive pravidel.

Tím nejzásadnějším pravidlem je, že rozhodně nelze bělit zuby čistým peroxidem vodíku v domácích podmínkách. To by pro zuby bylo skutečně nebezpečné. A to znamená, že nejlepší variantou je použití bělících produktů, které obsahují zhruba desetiprocentní koncentrát peroxidu vodíku. A nebo požádat dentistu o profesionální bělící přípravek, který může obsahovat až 38 procent koncentrátu peroxidu vodíku. „U domácího bělení hledejte v produktech koncentraci peroxidu vodíku 10% nebo méně,“ potvrzuje newyorská dentistka Lilya Horowitz. 

Právě komerční produkty pro bělení zubů s desetiprocentním nebo nižším koncentrátem peroxidu vodíku, které jsou běžně dostupné v drogeriích či lékárnách, jsou tak těmi, které dokáží při domácím bělení zuby vybělit nejlépe. Ale ani tyto produkty nejsou pro každého. Nepoužívat by je měli ti, kdo mají slabou nebo poničenou zubní sklovinu nebo zubní náhrady.

Pokud jste tedy už vyzkoušeli doma některé běžně dostupné produkty pro bělení zubů a nezaznamenali jste žádné velké zlepšení, pak jste patrně použili produkty, které peroxid vodíku neobsahují. Navíc některé volně prodejné bělící přípravky a zubní pasty odstraňují skvrny pomocí abrazivních látek, které mohou poškodit sklovinu a způsobit problémy s přecitlivěním zubů. U produktů s bezpečným obsahem koncentrátu peroxidu vodíku nic takového nehrozí.

Produktů na bělení zubů s peroxidem vodíku není na trhu moc, ale dají se najít jak v běžných obchodech, tak v eshopech. Hledejte přípravky, které obsahují karbamid peroxid, což je právě onen koncentrát peroxidu vodíku. Karbamid peroxid obsahuje peroxid vodíku v poměru 1:3.To znamená, že produkt s 30% karbamid peroxidem obsahuje přesně 10% peroxidu vodíku.

Pak už stačí jen dodržovat návod k použití a vaše zuby budou bezpečně vyběleny. Samozřejmě neobjednávejte žádné bělící produkty z pochybných eshopů nebo asijských eshopů, kde není jisté, co vlastně kupujete, respektive, zda obsahují vůbec nějaký peroxid vodíku a v jaké koncentraci. Mohli byste riskovat zdraví svých zubů.

Autorský článek, další zdroj: Dentaly

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod