Předcházejte poškození kožní bariéry pleti. Zanedbání může vést k vysušení či předčasnému stárnutí pokožky

 Krása 
24. dubna 2023 15:13 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Přehnaná péče může vést k poškození pokožky Pexels
Neporušená ochranná kožní bariéra je základem každé zdravé pleti. Jaká je ale vlastně funkce ochranné bariéry kůže? Jak ji udržíte zdravou a co můžete dělat, když se poškodí? Na tyto a jiné otázky najdete odpověď v tomto článku.

Správná péče je základem pro každou krásnou a svěží pleť. Nesmí se však přehánět, můžete si tak totiž neúčelné svou pokožku poškodit. Existuje mnoho faktorů, které mohou narušit ochrannou bariéru naší pokožky. Které z nich to jsou?

Co je kožní bariéra a k čemu slouží?

Vaše pokožka se skládá z několika vrstev, z nichž každá plní důležité funkce při ochraně vašeho těla. Nejvzdálenější vrstva, nazývaná stratum corneum, je často podle studií popisována jako cihlová zeď. Skládá se z tvrdých kožních buněk nazývaných korneocyty, které jsou spojeny lipidy podobnými maltě. V těchto buňkách najdete keratin a přírodní zvlhčovače, které udržují pleť hydratovanou.

"Ochranná bariéra pokožky nabízí na jedné straně ochranu před škodlivými vlivy prostředí, jako jsou bakterie nebo jiné znečišťující látky. Také chrání pokožku před transepidermální ztrátou vody," říká Valerie Bleeker, specialistka na péči o pleť.

Bez vaší kožní bariéry by voda uvnitř vašeho těla unikala a vypařovala se, takže by byla zcela dehydratovaná. Je tak nezbytná pro vaše celkové zdraví a je třeba ji chránit, aby vaše tělo fungovalo správně.

Jak může dojít k jejímu narušení?

Existuje mnoho faktorů, které mohou narušit nebo poškodit ochrannou bariéru naší pokožky. Jedním z příkladů jsou esenciální oleje, hrubé peelingy, produkty s přídavkem alkoholu nebo látkami, které způsobují vysušení pleti.

Běžné používání příliš vysokých koncentrací aktivních složek může také vést k poškození kožní bariéry. Zde je důležité, abyste k použití přistupovali vždy krok za krokem a pomalu zvyšovali jak koncentraci účinné látky, tak množství různých účinných látek a sledovali, jak se pokožka chová. Především co týče látek, na které vaše pleti není zvyklá. Např. retinol, AHA a BHA kyseliny apod.

Dalším škodlivým faktorem je vystavení pokožky UV záření bez adekvátního použití krému s SPF. Panuje totiž mylný dojem, že pleť se musí před sluncem chránit pouze v létě. Slunečnímu záření ji však vystavujete dennodenně.

Jak poznat poškozenou kožní bariéru?

Vaše plet vykazuje příznaky, které pro ni nejsou „normální“. Tedy zarudnutí, šupinatá místa, hrubá struktura kůže nebo napjatá pokožka. Mnoho lidí neví, že narušená ochranná kožní bariéra může mít pro pokožku vážné následky. Pokud následnou péči zanedbáte a problém nebudete řešit, může to vést k dehydrataci, rychlejšímu stárnutí, svědění a zarudnutí.

Jak si udržet zdravou pokožku, nebo ji naopak vrátit do „pohody“?

Podle Valerie Bleeker existují v péči o pleť některé pomocné aktivní složky, které přispívají ke zdravé kožní bariéře. Mezi ně patří omega mastné kyseliny (kyselina linolová a linolenová), ceramidy, cholesterol, pupalkový olej, brutnákový olej, skvalan, kyselina hyaluronová, glycerin, panthenol a další neparfémované rostlinné oleje. Dalšími podpůrnými složkami jsou peptidy, kyselina azelaová a niacinamid, který podporuje přirozenou tvorbu ceramidů v kůži. Ceramidy jsou přirozenou součástí pokožky, a proto jsou nezbytné pro zdravou ochrannou kožní bariéru.“

Autorský článek, další zdroje: Healthline, Freundin

 
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum