Plavky potřebují správnou péči, jinak ztratí tvar i barvy

 Móda 
13. srpna 2020 16:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plavky nikdy nesušte na sluníčku Depositphotos
Možná vaše plavky záhadně vybledly. Důvod je jasný. Špatná péče. Jenom správným praním a další údržbou si zachovají původní barvu i tvar.

Namáčení, slaná nebo chlorovaná voda, přímé slunce, opalovací krémy. To jsou hlavní faktory, které vašim plavkám zrovna neprospívají. A také to bývá častý důvod, proč po čase vyblednou a ztratí svůj původní tvar. Jak se tedy o tento sportovní kousek starat?

Před prvním nošením

Správná péče o plavky začíná již záhy po jejich koupení. Ještě než si je navléknete, namočte je do vlažné vody s neutrálním či jádrovým mýdlem nebo jemným pracím práškem. Nechejte je volně uschnout. 

Nikdy nemačkat

Jakmile si sundáte mokré plavky, nedávejte je do sáčků. Snadno se totiž zapaří a umožní tak množení nebezpečných bakterií, které vám mohou způsobit celou řadu problémů, včetně těch gynekologických. Stejně tak je nikdy nemačkejte. Zničíte tím vlákna, která pak přestanou být elastická.

Žádné sluníčko

Plavky perte stejně jako spodní prádlo. Jak na to jsme psali zde. Nepoužívejte běžné práškové čisticí prostředky, ale sáhněte po těch speciálních, které svým složením vyčistí vlákna do hloubky a zajistí tak dlouhodobou funkčnost sportovních materiálů. V žádném případě nepoužívejte aviváž, která rozleptává vlákna a snižuje elastičnost a tloušťku materiálu, plavky pak "řídnou" a ztrácejí pružnost. Vyprané plavky nedávejte sušit na přímé slunce, jinak vám vyblednou barvy. Stejně tak plavky nepatří ani na topení či do sušičky, měly by schnout volně zavěšené. 

Jak se chovat k plavkám

U vody dávejte pozor, abyste přes plavky nenatírali opalovací přípravky, zvlášť krémy a oleji. Velmi špatně jdou odstranit a mohou změnit barevnost. Pokud navštěvujete různé vodní atrakce jako tobogany a skluzavky, raději volte plavky hladké, bez ozdob, které by se třením ničily. Buďte také opatrní při sezení na pláži nebo na lavičce. Jemná vlákna plavek se mohou poškodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008