Mužům šály velmi sluší. Je ale třeba vědět, jak je uvázat, aby nepůsobily usedle

 Móda 
12. listopadu 2020 10:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šály působí elegantně Pixabay
Šála je krásným módním doplňkem, který navíc v chladných dnech příjemně zahřeje. Sluší nejen ženám, ale i mužům. Má to ale jednu podmínku. Musejí vědět, jak ji nosit, aby svůj outfit podtrhli.

Pánskou šálu mají mnozí muži tendenci opomíjet, což je ale škoda. Šál či šála totiž pánský outfit skvěle oživí. Aby vás šála v zimě pěkně hřála, chránila krk před větrem a zároveň vypadala dobře, je třeba ji správně uvázat. Jak nosit pánskou šálu? Inspirujte se 5 základními způsoby, jak na to. Když to zvládnete, budete šik.

Začněte dobrým výběrem

Ze všeho nejdřív si musíte pořídit pěknou šálu, která vám bude ladit s vaším oblečením. Při výběru šály se řiďte svým vkusem. Šála by měla být příjemná, pohodlná, je důležité se v ní cítit dobře, ale měla by se vám také líbit.

Pokud nevíte, jakou barvu šály vybrat, pořiďte si univerzální vlněnou černou šálu s pár jemnými šedými pruhy. Hodí se k formálnějším, ale i volnočasovým kouskům oblečení – k obleku, kabátu nebo jen na svetr.

Odvážní muži ale mohou sáhnout i po výrazné barvě nebo vzoru. Pamatujte pak ale na důležité pravidlo, že k nápadné šále je třeba zvolit decentní, jednoduché barvy ostatního oblečení.

Při výběru si všímejte také kvality použitého materiálu. Na zimu volte vlněnou šálu, pro jaro a léto jsou vhodné lehčí materiály, například bavlna, len či hedvábí.

Pánská šála se od dámské liší

Může se to zdát být k nevíře, ale mnoho mužů si zřejmě z neznalosti obléká dámské šály. Přitom je mezi nimi rozdíl. Jak rozeznat dámské šály od pánských?

  • Vyhýbejte se šálám s typickými ženskými barvami, jako je například červená, růžová, fialová, ale také zvířecím a květinovým vzorům. Klasické dámské šály a šátky bývají vyrobené z jemných a průhledných materiálů, mají dlouhé třásně, korálky nebo flitry.
  • Pánské šály mívají třásně krátké, v barvě šály. Existují ale i unisex verze šál – vhodné pro pány i dámy.

Utažená šála je out

Šálu noste utaženou volněji, funkčnost a pohodlí je na prvním místě. Způsob uvázání vybírejte podle příležitosti, uvazujte si spíše jednodušší uzly.

Přehoďte ji přes ramena

Šálu přehoďte jednoduše přes krk. Šála v tomto případě dotváří styl outfitu, ale nezahřeje. Proto se tento způsob nošení hodí spíše na podzim, když ještě není příliš zima.

Jednou či dvakrát obtočte kolem krku

Jeden z klasických a snadných stylů vázání šály, který využijete během větrných dní. Šálu jednou nebo dvakrát obtočte okolo krku. Konce šály srovnejte tak, aby byly přibližně stejně dlouhé.

Falešný uzel

Šálu položte kolem krku, abyste ji měli dvakrát delší na pravé straně. Na delším konci vytvořte asi v půlce volný uzel a prostrčte jím kratší cíp šály. Lehce utáhněte. Falešný uzel je elegantní a pěkně drží.

Evropský neboli pařížský uzel

Evropský nebo také pařížský uzel je u mužů i žen oblíbený. Je snadný, zahřeje a vypadá dobře. Přeložte šálu napůl, položte kolem krku a volné konce protáhněte smyčkou. Hodí se spíše pro kratší šály. Pařížský způsob vázání šály používejte k business outfitu a ke smart casual stylu.

Uzel shora neboli ascot

Uzel ascot je vhodný pro krátké šály, zvláště do saka či ke kabátu. Začněte jako u třetího způsobu vázání – šálu položte kolem krku tak, abyste ji měl dvakrát delší na pravé straně. Pak oba konce šály překřižte a delší cíp zespoda provlékněte. Utáhněte, srovnejte a konce šály schovejte dovnitř. O tom, že muži často nosí špatnou velikost košile a jak vybrat tu správnou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve