Práce doma snižuje efektivitu. Naučte se vyhnout odkládání pracovních povinností

 Ostatní 
09. května 2020 08:20 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pracovat z domova není jednoduché Depositphotos
Od doby, co ve světě začal řádit koronavirus, hodně lidí pracuje z domova. Mnozí z nich se v první moment jistě zaradovali, ale následně zjistili, že práce z domova má jednu velkou nevýhodu. A tou je odkládání pracovních povinností na později. Jak z toho ven?

Práce z domova je poměrně náročná, protože se od ní snadno odbíhá. Začnete ji vykonávat a nejednou si uvědomíte, že musíte zaplatit účty, nakoupit jídlo, postarat se o děti, uvařit oběd a další povinnosti. Následkem toho práci odložíte na později, což je samozřejmě špatně.

V práci, kam musíte docházet, tyto věci neřešíte, ale věnujete se pouze dané práci. V domácím prostředí práci můžete odložit na později. Problém nastává tehdy, když se vám jí najednou nahromadí hodně a následně z toho začnete mít stres.

Zjistěte, proč práci odkládáte

Nejprve byste se sami sebe měli zeptat, proč raději děláte spoustu jiných činností předtím, než se k práci dostanete. Chybí vám motivace k práci či dokonce do samotného života? Unavuje vás neustále pobývat v domácím prostředí, nebo děláte práci, která vás vyloženě nebaví? Příčin, proč práci odkládáte, může být hned několik. Uvědomte si je a zapracujte na nich. Když je vyřešíte, práce vám rozhodně půjde lépe od ruky.

Stanovte si plán

Bojovat s prokrastinací lze s pomocí naplánovaného režimu. Stanovte si přesný plán, od kolika hodin začnete pracovat a co všechno během té doby uděláte. Svůj plán si napište na velký papír a mějte ho neustále před očima. Dodržet ho nebude jednoduché, ale dejte do toho všechno. Nezapomeňte si do něj vepsat i přestávky. Pokud si naplánujete spoustu činností na několik hodin bez přestávky, je jasné, že ho nezvládnete dodržet. Udělejte si plán, který je možné splnit v rámci svých možností.

Ukliďte si doma

Pokud máte kolem sebe nepořádek, ukliďte si ho. V čistém a voňavém prostředí se pracuje mnohem lépe. Možná si myslíte, že nepořádek na pracovním stole nemá na práci žádný vliv, ale mýlíte se. Hromada věcí, ve které se ani sami už nevyznáte, vás může v práci zpomalovat. Příjemné pracovní prostředí zvýší váš výkon.

Najděte pomoc u svých blízkých

Podpora blízkých je nedocenitelná. Svěřte se jim s tím, že neustále máte potřebu odkládat svoji práci. Pokud vás mají rádi, jistě vymyslí, jak vás k práci lépe motivovat. Možná zjistíte, že vaši přátelé mají podobný problém a budete se cítit lépe už jen díky tomu, že v tom nejste sami. Dále čtěte: Jak přežít karanténu a nezlenivět?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47