Ženy jsou na veřejných toaletách oproti mužům znevýhodněné. Hlavní důvod, proč musí čekat v dlouhých řadách, vás možná překvapí

 Ostatní 
05. května 2020 14:08 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ženy si na veřejné toalety často musejí počkat  Depositphotos
Málokterá žena se nesetkala s tím, že potřebovala nutně na veřejnosti na toaletu, ale musela si na ni počkat. Před ní totiž stála dlouhá řada žen. Na vedlejších pánských toaletách se řady téměř nikdy netvoří, což může spoustu žen naštvat. Jak je možné, že právě ženy si musejí na vykonání své potřeby počkat?

Důvodů, proč musejí ženy na toaletu na veřejnosti čekat, je více. Některé z nich jistě dokážete sami uhodnout, jiné však pro vás mohou být novinkou. Biologické důvody vás patrně nepřekvapí, ale architektonické by mohly.

Veřejné toalety byly původně pouze pro muže

Veřejné toalety jsou navrženy ve prospěch mužů. Byl proveden veřejný průzkum, ve kterém 59 % žen uvedlo, že musí pravidelně čekat ve frontě na veřejných toaletách. To samé pravidelně řeší pouze 11 % mužů. Historicky byly veřejné toalety navrženy pouze s ohledem na muže.

Do viktoriánské éry mohli na toalety chodit pouze muži, protože se počítalo s tím, že na veřejnosti se objevují hlavně oni. Když se ženy náhodou vyskytly ve veřejném prostoru, musely si většinou odskočit někam za keř.

Muži mají více toalet

V dnešní době už sice mají ženy své toalety, ale většinou jsou navržené tak, aby měla obě pohlaví stejný prostor. Problém spočívá v tom, že muži mají pisoáry, které jsou menší než klasické kabinkové záchody. Ve výsledku tedy mají muži záchodů více, protože se jich tam více vejde. Kvůli tomu ženy musejí čekat více času.

V některých zemích už hlavní příčinu tvoření řad na dámských záchodcích pochopili. V Hongkongu jsou zavedené stavební předpisy, které stanovují, že na každý mužský záchod musí být 1,6 ženské toalety. Návrháři a poskytovatelé i v jiných zemích by měli používat spravedlivější rozvržení prostor dámských a pánských toalet, aby za to ženy nemusely platit dlouhým čekáním.

Člověk by řekl, že tuto potíž lze vyřešit jednoduše. A to tím, že se vybudují více toalet pro ženy. Možné to je, protože neexistuje pravidlo či nařízení, které by v tom návrháře zastavilo. Vstupuje do toho však ekonomické hledisko.

Stavební konzultant tvrdí, že z ekonomického hlediska nemá smysl zvyšovat počet toalet, když se tím sníží pronajímatelné plochy v budově. Jednoduše řečeno jde o to, že toalety nevydělávají peníze, takže stavitelé nemají důvod to provést. Přinutila by je k tomu patrně pouze nařízení.

Za delší řady na dámských toaletách mohou i bilogické příčiny 

Dlouhé řady se samozřejmě netvoří jen kvůli architektonickému řešení toalet. Jde však o hlavní důvod. Další důvody jsou biologické. Ženy si na toaletu vždy musí sednout, muži ne. Některé dámy mají menstruaci, během které si musejí často vyměňovat intimní pomůcky. Další důvod tvoření řady často bývá, že většina žen na rozdíl od mužů si na toaletu berou i své děti. Dále čtěte: Jak mohou tampony a vložky vašemu tělu uškodit?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod