Ovoce, které má nejnižší obsah cukru a můžete si jej dovolit ve větším množství i v dietě
Chce to především zdravou a vyváženou stravu s dostatkem zeleniny a samozřejmě i ovoce. Ale některé druhy ovoce obsahují opravdu hodně cukru, takže pro mírnou dietu, během které chcete zhubnout do plavek, byť jen pár kilo, se rozhodně nehodí. Je tedy dobré vědět, které ovoce si naopak dopřát můžete, třeba i v případě, že držíte nízkosacharidovou dietu.
Jahody a ostružiny
Kromě toho, že je osm středně velkých jahod dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny, obsahuje pouze asi 8 g cukru. "Obsahují také širokou škálu polyfenolů, které naše mikroby přeměňují na prospěšné chemikálie spojené s prevencí rakoviny a lepší kondicí srdce a duševním zdravím," řekla dietoložka Jo Cunningham pro Live Science.
Ostružiny jsou další bobule plné prospěšných rostlinných chemikálií, jako jsou antokyany, které mají protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Jeden šálek ostružin má navíc pouhých7 g cukru. A z hrnku ostružin lze už opravdu vyrobit skvělé jídlo nebo svačinu. Ostružiny jsou také dobrým zdrojem vlákniny a vitamínů C, E a K.
Grapefruit a pomeranče
Půlka grapefruitu obsahuje je 8,5 g cukru. Jedna studie, publikovaná v Journal of Medicinal Food zjistila, že lidé, kteří si dali půlku grapefruitu před jídlem, zhubli výrazně více než ti, kteří tak neučinili. Jak je to možné?
U pomerančů si dejte Pozor. Jeden průměrný pomeranč obsahuje 12 g cukru a je plný vitaminu C. Pokud si ale dáte sklenici pomerančového džusu, dostanete jako mávnutím kouzelného proutku dvojnásobné množství cukru.
Broskve
Přestože je jedna střední broskev neuvěřitelně sladká, obsahuje pouze přibližně 13 g cukru. Broskve jsou navíc dobrým zdrojem vitaminu C a beta-karotenu, což je antioxidant, který může snížit poškození buněk a podpořit celkové zdraví. Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamin A, který je důležitý pro imunitní systém a také pro zdravé oči. Broskve jsou také zdrojem draslíku. Ten je pro změnu zase klíčový pro náš nervový systém.
Avokádo
Je to tak, avokádo skutečně patří mezi ovoce a dokonce mezi ovoce s nízkým obsahem cukru. Toto nutričně bohaté ovoce je nabité zdravými tuky, což je spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění a snížením krevního tlaku a cholesterolu. A to nejdůležitější na avokádu v souvislosti s hubnutím je to, že jedno avokádo obsahuje pouze 1 g cukru.
Jablka
Jablka jsou posledním druhem ovoce, které si můžete při hubnutí dopřát. Jablko sice má zhruba 19 g cukru, ale toto hydratační ovoce je tvořeno zhruba z 86 procent vodou, takže je také skvělým zdrojem hydratace. Navíc ovocný cukr obsažený v jablkách, který se jmenuje sorbitol, má nižší vliv na hladinu glukózy v krvi. A není nezajímavé, že jablko má také vlastnosti, které mohou pomoci při spánku, úzkosti a poruchách nálady.
Zdroj: Live Science, Healthline